Notícies

Els millors moments de la reina d'Anglaterra en la cultura popular

Elisabet II és una icona pop, potser perquè al seu país no es posen rapers a la presó per criticar-la

Ricard Martín
Borja Duñó
Publicitat

La reina Isabel II d’Anglaterra ha mort. Visca la reina? Home, a nosaltres ens grinyola molt que l’any 2022 encara existeixin classes dominants incrustades per dret diví, però això ja va a gust del consumidor. El que és indiscutible és que la reina Isabel és una icona de la cultura pop del segle XX (equiparable a Dylan, Bowie, o Elvis). 

El motiu? Potser una de les raons per les quals la reina d'Anglaterra és tan popular entre els britànics és perquè al seu país no es posen rapers ni artistes de cap mena a la presó per criticar-la. Repassem-ne els moments més destacats. 

1. The Sex Pistols, 1977

El segon single dels Pistols és la cançó punk més famosa de la història. Comença així: "Déu salvi a la reina / i el règim feixista. T’han convertit en 'gilipolles' [...]. Ella no és un ésser humà". Regne Unit, any 1977. Us imagineu un raper cantant això sobre el Borbó ara i aquí? No, oi? Johnny Rotten va dir que "fas una cançó així no perquè odiïs la reina, sinó perquè estimes els anglesos i n’estàs fart que els maltractin".

2- Queen, 1970

La genial banda de rock anglesa mai es va caracteritzar per la seva sensibilitat social. o per ser gaire contestatària. Ansal contrari. A l’obvi homenatge del seu nom i els elements escènics de Freddie Mercury –la corona, la capa reial...– cal afegir que la banda va participar en el concert de jubileu de la monarca l’any 2022. Si Mercury ho hagués vist, s’hauria regirat a la seva tomba... de plaer.

3- The Smiths, 1986

El 1986, Morrissey parodiava a 'The Queen is dead' la fascinació dels britànics per la reina i la corona britànica en general. La cançó ja prefigurava el moment actual, tot i que han hagut de passar 36 anys: "Past the pub that saps your body / And the church who'll snatch your money / The Queen is dead, boys" (alcohol i religió, el pa i circ de la societat britànica, segons els Smiths).

4- 'Hellblazer', 1988

La reina ha exercit durant 70 anys, i 'Hellblazer' –còmic protagonitzat pel molt macarra investigador privat/exorcista John Constantine– és la sèrie de còmic britànica més longeva de la història. Publicada des de 1988, li ha ficat el dit a l’ull molts cops a la monarquia. La més assenyalada, la trama 'Royal blood': diversos dimonis de l’infern conspiren perquè torni la monarquia absoluta. Isabel II els demana que posseeixin el príncep Carles "a veure si s’espavila d’una vegada". No surten noms, però els personatges són inconfusibles.

'Hellblazer'
Foto: DC Comics'Hellblazer'

5- 'Mr. Bean', 1990-95

Miter Bean i l’encaixada de tita. Mai ens cansarem de veure aquest gag: en un besamans a Isabell II, Rowan Atkinson quasi li treu la tita a la règia figura i la noqueja. No és espòiler, és un vídeo que és patrimoni universal de la comèdia.

6 - Grupo de Expertos Solynieve, 2008

"La reina de Inglaterra y lo que los punkis han hecho con ella, la reina de Inglaterra en un montón de camisetas, la reina de Inglaterra y la madre de la reina de Inglaterra. ¿Dónde estará Talavera de la Reina de Inglaterra?" El 2008, J de Los Planetas i Manuel Ferrón van publicar la cançó més original sobre la monarca britànica, lligant-la amb el nom del municipi toledà; típica broma de grup en gira en una furgoneta, segur.

7 - 'The Crown', 2016-22 

Un dels 'hits' de Netflix és la sèrie 'The Crown', una ficció televisiva més que recomanable amb interpretacions meravelloses de la reina per part de Claire Foy (temporades 1 i 2) i Olivia Colman (temporades 3 i 4). La cinquena temporada, que cobreix els anys 90 i amb Imelda Staunton fent d'Elisabet II, està prevista per aquest novembre, però no està clar si la mort de la reina afectarà la data de l'estrena. 

8 - 'Ubú President', 2001

Minuts abans que Albert Boadella es posés al servei d’una altra monarquia, la borbònica, i assumís els postulats de la 'nouvelle droite', encara es dedicava a fer de bufó de veritat: és a dir, a fotre’s amb el poder a tort i a dret i a fer sàtires que, de tan sagnants, quasi arribaven al ‘grand gignol’. El paper de Minnie Marx a 'Ubú President' dels Joglars (2001) és el d’una inoblidable Isabel II dipsòmana, amb la petaca de ginebra sempre a mà. Durant una temporada, quan veies la reina, pensaves en l'actriu. 

Minnie Marx a 'Ubú president'
Foto: Minnie MarxMinnie Marx a 'Ubú president'

9 - Amb James Bond, 2012

Isabel II va fer un 'cameo' amb James Bond en el vídeo inaugural dels Jocs Olímpics de Londres 2012. L'única condició que va posar la reina va ser que havia de tenir una línia de diàleg. I va voler dir: "bones tardes, sr. Bond". Daniel Craig la porta en helicòpter a l'estadi olímpic i una doble amb el seu vestit pastel salta en paracaigudes a l'O2 Arena. Permeteu-me un moment de cofoisme nostrat: la nostra 'reina', la Marta Ferrusola, saltava en parapent de veritat, i sense assistència dels serveis secrets!

NO T'HO PERDIS: Les 51 millors cançons dels anys 80

Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat