[title]
Les generacions futures parlaran de la pandèmia que va obligar a tancar teatres de tot el món, i del període que vam viure sense espectacles en viu. Els aficionats també recordarem com ens ho fèiem per veure teatre quan les sales estaven tancades. Estarem d'acord que les obres enregistrades no són, ni de bon tros, el mateix. Però el que és cert és que mai havíem tingut tantes opcions per gaudir gratis de les millors obres de teatres d'aquí i de la resta del món que ens arriben a través de les pantalles. Aquí va un recull del més destacat.
National Theater (Londres)
El National Theatre té un dels millors arxius d'enregistraments d'obres de teatre amb qualitat cinema. Tot gràcies al seu formidable programa NT Live, que sovint podem veure doblat a sales com els Icària de Barcelona. El National oferirà a partir del 2 d'abril una obra d'accés gratuït cada setmana, acompanyada de contingut extra com càstings, entrevistes i debats. Les primeres obres seran 'One Man, Two Guvnors' (2 d'abril) de Richard Bean protagonitzada per James Corden, i 'Jane Eyre' (9 abril) adaptada per Sally Cookson. Sense notícies a la graella, de moment, de grans èxits de taquilla com 'Hamlet' i 'Frankenstein' protagonitzats per Benedict Cumberbatch i el 'Coriolà' protagonitzat per Tom Hiddleston.
Consulteu el web del NT Live.
Schaubühne (Berlín)
És una de les places més carismàtiques i audaces del planeta. Moltes de les seves produccions i alguns directors que han brillat damunt de les seves taules –Thomas Ostermeier, Peter Stein, Katie Mitchell– són referència indiscutible. Ara, la berlinesa Schaubühne obre una peça del seu arxiu cada dia a les 18.30 h, i no s'estan de programar grans èxits de totes les èpoques d'aquesta gran plaça, inclosos els moderns shakespeares d'Ostermeier i altres muntatges clàssics de la companyia del teatre.
Consulteu la programació al web de la Schaubühne.
Odéon (París)
Les cancel·lacions de totes les representacions a França van obligar a suspendre les funcions d''El zoo de vidre' de Tennessee Williams dirigit per Ivo van Hove. Una mostra de l'alt nivell de les produccions d'un dels teatres més importants d'Europa. I mentre dura el confinament, l'Odéon parisenc també posa a disposició algunes de les seves obres per 'streaming'. Hi podrem trobar muntatges de Molière signats pel director de la institució Stéphane Braunschweig, per exemple, a més d'altres continguts com lectures i 'podcast' d'accés gratuït.
Consulteu la programació al web de l'Odéon.
Shakespeare's Globe (Londres)
Els amants del teatre de William Shakespeare tenen una cita quinzenal amb una peça icònica gratuïta que ofereix aquest teatre londinenc que replica l'original isabelí. Però hi ha més: a partir del 6 d'abril, la seva plataforma en streaming, Globe Player –habitualment de pagament– serà de lliure accés durant un temps limitat. Una oportunitat per veure no només les obres fetes pel teatre sinó també els muntatges d'algunes de les companyies internacionals que visiten la plaça.
Consulteu la programació al web del Globe.
Teatre Lliure
De casa nostra, el Teatre Lliure porta la davantera a través de la seva campanya #showmustgoon, que ha tingut èxits d'audiència com el 'Hamlet' de Pau Carrió protagonitzat per Pol López que va arribar a les 10.000 visualitzacions. La pròxima peça que podrem veure és 'El temps que estiguem junts', de Pablo Messiez i la darrera promoció de la Kompanyia, que es podrà veure de dijous 2 a dissabte 4 d'abril a les 20 h i diumenge 5 a les 18 h.
Consulteu la programació del Teatre Lliure al seu web.
Teatro Cervantes (Buenos Aires)
L'idioma no és una barrera a països com Argentina, que també se suma a l'oferta de grans obres servides per internet. El Teatro Cervantes, que té l'estatus d'escena nacional, puja regularment enregistraments d'obres de teatre. Altres espais de l'escena 'off' de Buenos Aires com Timbre 4 estan penjant algunes obres i a canvi "passen la gorra". Són temps d'estretors, també podem ajudar una mica.
Consulta el web del Teatro Cervantes i Timbre 4.
També òpera, ballet...
L'escena operística i el ballet porten molt d'avantatge a l'escena teatral pel que fa a realitzacions ambicioses de muntatges que després s'exhibeixen a cinemes i fins i tot a plataformes en 'streaming' per aficionats al gènere. Importants coliseus a escala mundial ofereixen obres aquests dies, és el cas de la Metropolitan de Nova York, la Royal Opera House de Londres, la Staatsoper de Viena i també, per descomptat, el Gran Teatre del Liceu, que emet regularment alguna de les seves produccions a través de la plataforma My Opera Player.