[title]
Sempre és un bon moment per fer-nos un bon homenatge en algun dels fantàstics restaurants que tenim a Barcelona. Més enllà del menjar, però, n’hi ha alguns que també ofereixen una vista privilegiada de l’skyline de la ciutat o de racons amagats meravellosos, però Barcelona no és l’única que té establiments on l’entorn es converteix en un protagonista més. A qui no li agrada menjar amb vista al mar? Arreu del món hi ha restaurants on els comensals no només veuen l’aigua, sinó que han convertit el seu entorn aquàtic en una part més de l'experiència gastronòmica. Imagineu gaudir d'una copa de vi mentre bancs de peixos neden per sobre vostre; sembla un somni, oi? Doncs agafeu un avió fins a les Maldives, que si hi aneu el podreu fer realitat.
L’organització 50 Best, autora de la coneguda llista The World’s 50 Best Restaurants, ha elaborat un recopilatori dels restaurants a la vora del mar i subaquàtics més impressionants d’arreu del món. Aquests establiments han fet un gir al concepte de dinar amb vista i han convertit l’entorn en un aspecte gairebé tan important com el menjar. Dins la llista hi trobem establiments com l’Ithaa, que, malgrat que pel nom no el reconegueu a la primera, és un dels més fotografiats i famosos d’Instagram.
L’Ithaa va ser el primer restaurant subaquàtic del món, on els comensals poden gaudir del seu àpat mentre veuen la vida marina al costat i per sobre seu gràcies als vidres corbats i panoràmics de l’espai a cinc metres per sota de la superfície de l’aigua. Si hi aneu, us informem que no només gaudireu de la vista, sinó que la proposta gastronòmica tampoc es queda enrere: el risotto de xampany amb safrà i Clos Sainte Hune és un dels seus plats estrella. Si ho preferiu, també podeu anar-hi a mig matí a tastar un dels seus ja coneguts còctels, que s’han convertit en “una de les opcions preferides dels clients”, segons 50 Best.
Un altre dels que trobem a la llista és un establiment que funciona com a restaurant i com a instal·lació artística al mig de l’aigua de Noruega. L’Iris va obrir el 2023 i, segons 50 Best, ja és una de les destinacions més icòniques de Noruega per la seva forma d’esfera d’argent flotant al fiord de Hardangerfjord. Per accedir-hi, només es pot fer en vaixell elèctric, una experiència que ofereix als comensals una vista privilegiada del fiord que anticipa el menjar sota l’aigua i la visita a la terrassa del terrat al mig de les muntanyes. Pel que fa al menú, està dominat pels sabors nòrdics, amb aliments com el peix lumpsucker, la saba de bedoll i la llengua de ren.
Els restaurants aquàtics més espectaculars del món
- Ithaa, Maldives
- Iris (Hardangerfjord), Noruega
- The Rock (Zanzíbar), Tanzània
- Artic Bath (Harads), Suècia
- Rem-Eiland (Amsterdam), Holanda
- Ossiano, Dubai
- Restaurant Meripaviljonki (Hèlsinki), Finlàndia
- River Exe Café (Exmouth), Regne Unit
Si sou fanàtics de la literatura, el restaurant The Rock, a Zanzíbar, potser un sona. L’establiment es troba a la platja de Michamvi Pingwe i es tracta d’una destinació gastronòmica sortida directament d'una novel·la de Daniel Defoe del segle XVII. Quan la marea és baixa, s’hi pot anar a peu, però quan la marea puja, només s’hi pot accedir amb una barca que el mateix establiment té a disposició dels clients. Malgrat estar situat a Tanzània, el menú és una barreja de les tradicions culinàries de la regió amb un toc d'estil italià, país on van néixer els cofundadors del restaurant, Andrea Brunetti i Claudio Moras. Alguns dels plats que recomana 50 Best són el carpaccio de peix picant amb llet de coco, llima i bitxo fresc, i la llagosta de roca estofada acompanyada de cuscús i verdures, marinada amb gingebre local i llima.