Notícies

Enderroquen l'església de Barcelona que té el vitrall litúrgic modern més gran de Catalunya

Al seu lloc s'hi construirà la nova facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Blanquerna-Ramon Llull

Laia Jordà Sánchez
Redactora
església de l'Esperit Sant
Foto: Facebook / Parròquia de l'Esperit Sant
Publicitat

Malgrat les queixes i recollides de firmes per evitar la seva desaparició, l'enderrocament de l'església de l'Esperit Sant, al Baix Guinardó, ja és una realitat. Aquest dimarts 9 de juliol es van iniciar les obres que derruiran la parròquia per construir la nova facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Blanquerna-Ramon Llull. El projecte de l'Arquebisbat i la Fundació Blanquerna tirarà a terra l'església, que es va construir als anys 60 i que es va inaugurar l'any 1967, i en construirà una de més petita al costat del nou centre universitari.

La de l'Esperit Sant era una de les poques parròquies del barri que tenia adoració perpètua, és a dir, que s'hi podia anar durant les 24 hores del dia i concentrava uns 400 feligresos. Molts d'ells van assistir a la missa que va oficiar el cardenal Joan Josep Omella el passat 6 de març per informar-los sobre la cessió de l'espai, on es va mostrar obert al diàleg amb tots els fidels. Segons Betevé, malgrat la primera impressió dels creients, l'operació va mancar de transparència i no sabien que la nova parròquia només tindria 700 m², mentre que 4.000 anirien dedicats a la universitat, cosa que van conèixer a través dels mitjans de comunicació.

L'enderroc de la parròquia també suposarà el del vitrall d'art litúrgic modern més gran de Catalunya, que té uns 200 metres quadrats i que, fins ara, presidia el temple. El vitrall va ser creat pel taller Raventós el 1965 i, segons el que va anunciar l'Arquebisbat fa unes setmanes, està previst digitalitzar-ne el contingut. Aquesta podria ser la raó principal per la qual, malgrat que els treballs per enderrocar l'estructura de l'edifici ja han començat i duraran fins a finals de l'estiu, el vitrall encara continua dempeus.

 

Un enderroc amb molta polèmica

Des que es va anunciar l'enderroc de la parròquia, els feligresos van impulsar una campanya de recollida de firmes per aturar-lo però, tot i les 8.000 signatures presentades, no ho han aconseguit. A finals del passat mes d'abril, un grup de parroquians es va tancar dins l'església per evitar l'enderrocament i no deixaven passar ni el rector, José María Llorca, que havia d'agafar el santíssim sagrament abans de començar amb els treballs. Els fidels van posar bancs davant la porta de casa del rector perquè no pogués entrar a la capella i feien guàrdies de 24 hores perquè l'església no quedés mai buida. Malgrat la negativa dels feligresos, que demanaven una alternativa, la parròquia actual desapareixerà i s'hauran de conformar amb de una nova de 700 m².

Les queixes no només han arribat per part dels feligresos, sinó que desenes d'usuaris a les xarxes socials han expressat el seu descontentament amb la notícia amb comentaris com "quina llàstima", "qui vol fer aquesta bogeria?" i "no podem permetre aquesta pèrdua del nostre patrimoni". La majoria de les reaccions fan al·lusió a la pèrdua de l'emblemàtic vitrall i són molts els que demanen que es traslladi a un museu o que es conservi d'alguna manera.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat