[title]
Una advertència per començar: si algú té poca o nul·la tolerància amb l'humor negre, que deixi de llegir aquí. Si opteu per seguir amb la lectura esteu a punt de descobrir l'origen del fenomen més curiós d'aquests dies de confinament, els memes en forma de vídeo d'uns enterradors africans ballant amb un taüt.
Si freqüenteu grups de Whatsapp plens d'energúmens sense respecte per les visites de la Parca, segur que haureu rebut centenars d'aquestes creacions, i algunes d'elles es passen amb escreix les línies del bon gust.
El mecanisme sempre és el mateix: es munta primer una filmació que acaba en tragèdia domèstica, gairebé sempre evitable, un premi Darwin a la manca de coneixement. Tot seguit, apareix el ball dels enterradors que carreguen amb el taüt mentre sona música techno, sempre la mateixa cançó. Aquí va un exemple "suau" perquè us feu una idea.
L'origen del fenomen
Els ressorts de l'humor negre són estranys, tendeixen a activar-se en moments de tragèdia com els que vivim actualment. Una vàlvula d'escapament a través del riure, una ganyota en aquest cas entre còmplice i culpable. Els orígens reals del fenomen els trobem a Ghana, país d'origen d'aquests curiosos enterradors que es van popularitzar gràcies a vídeos com aquest de la BBC de 2017.
Coneixem aquí per primera vegada a aquests professionals de la dansa mortuòria vestits amb el seu elegant uniforme, inventors de la marxa de rèquiem que després s'ha utilitzat en els centenars de milers de memes que aquests dies corren per les xarxes.
L'explicació l'hem de buscar en el costum ghanès d'organitzar els funerals com un acte multitudinari. L'excusa és la mort però la intenció també és celebrar la vida del difunt. Per això cobra sentit aquesta moderna tradició de ballar amb el taüt a coll. El responsable de la quadrilla, Benjamin, afirma donar feina a més de 100 persones amb aquesta troupe que barreja carnaval i funeral.
De Tik-Tok al món
Molt poca gent -lògicament- s'atreveix a penjar aquests vídeos en perfils públics de xarxes, però a través de missatges privats corren com la pólvora. El procés de viralització d'aquest fenomen ha estat lent fins a la seva gran eclosió de les últimes setmanes, una progressió semblant al també molt popular Negre de WhatsApp.
Alguns identifiquen l'explosió del fenomen a un vídeo publicat a la xarxa Tik Tok el passat 26 de febrer, amb 4 milions de visites, en què es veu un esquiador fent un salt amb un mal final. La bola de neu -perdoneu la broma concatenada- s'ha fet enorme aquests dies en què les xarxes van plenes de contingut que ens ajudi a riure encara que sigui humor negre -sense broma concatenada-, un toc graciós en moments tan complicats com els que vivim aquests dies de confinament.
@lawyer_ggmu ##fyp ###foryou ##follow ##global
♬ original sound - khvichagogava