Notícies

Entra al primer museu virtual de la moda de Catalunya

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

500 anys de moda catalana al vostre abast, a través de la xarxa, tot gràcies al Museu Virtual de la Moda de Catalunya, una iniciativa promoguda per l'associació Walden que ha rebut el premi Lluís Carulla 2017. En total s'han documentat 642 peces provinents de 38 institucions catalanes amb l'objectiu d'establir un relat sobre la indumentària dels segles XV al XXI. "Ens interessava crear una cosa més permanent, poder treballar les peces a fons i que cada institució pogués posar-les en valor i donar-los vida", explica Laura Casal-Valls, doctora en Història de l'Art i una de les promotores del projecte.

© Museu Virtual de la Moda de Catalunya

Existeixen catàlegs en línia, com el del Metropolitan, però sovint es tracata de repositoris esquemàtics; el Museu de la Moda Virtual ha apostat per un format diferent, "més divertit, perquè cada usuari pugui crear el seu relat", detalla l'equip. Pots buscar les peces per color, per tacte, per creador o modista... Això ha implicat una intensa tasca de documentació i recerca, a més d'un gran treball de fotografia per deixar memòria gràfica de cada vestit, del qual es detalla la fitxa tècnica però també el vocabulari relacionat i l'autor, entre d'altres informacions. 

© Museu Virtual de la Moda de Catalunya

En aquest gran armari virtual predomina el color negre (el més usat perquè era sofert) i hi ha poques faldilles, perquè la roba es reutilizava per fer altres peces d'indumentària. Vila-Casals destaca un vestit del segle XVIII provinent del Museu del Joguet, i dos peces de 1810 del Vinseum. També la capellina de seda de Joana Valls, una de les modistes que la historiadora va redescobrir quan feia la tesi doctoral. Ara queden pendents d'estudiar la indumentària de treball, la litúrgica i també la infantil.

© Museu Virtual de la Moda de Catalunya

"Crèiem que faltava un discurs històric continu de la història de la moda i que calia prestar atenció a totes aquestes peces", diu la historiadora en referència a la indumentària civil masculina i femenina estudiada. Les 6.499 peces de vestir històriques de tots aquests museus, segons Casal-Valls, indiquen que "Catalunya era un país on es consumia moda, de més o menys bonica, tenim un fons i uns referents propis".

© Museu Virtual de la Moda de Catalunya

"Si el patrimoni no s'activa, no es difon, no fa la funció que ha de fer", adverteix Casal-Valls. I va més enllà: des de Walden entenen que la tasca engegada pel museu virtual de la moda de Catalunya "és una feina de país".

Últimes notícies

    Publicitat