[title]
Tots hi hem passat. Amb més o menys èxit pel que fa a notes o popularitat. Però ningú s'ha escapat d'escalfar hores de pupitre i menys mal, a l'escola i els seus professors els hi devem gran part dels valors que ens defineixen. Els edificis guarden tresors que la majoria de vegades queden enterrats entre dits de pols i mobles vells. Parlem de material pedagògic d'altres segles, expedients acadèmics de personalitats històriques, instruments científics antics i altres peces de valor artístic i cultural. Tal com explica el seu impulsor, l'arquitecte Marc Cuixart, al diari Ara.cat, "hi ha objectes dignes de ser portats a un museu nacional perquè només n'hi ha un o dos al món".
Amb aquesta premissa i després d'haver fet un registre a fons pels centres que formen part de la Xarxa d'Escoles Històriques de Barcelona (escoles i instituts creats abans del 1939), Cuixart i els altres agents implicats com són l'Ajuntament, l'Institut Municipal de Cultura o el Museu d'Història de Barcelona catalogaran, en garantiran la conservació i li donaran un ús pedagògic a través de museus 'vius'. L'inventari forma part d'un pla directori que ja ha començat i inclourà material de mítiques escoles com la Farigola, la Mossèn Jacint Verdaguer o l'institut Balmes.
De moment es preveu que els centres habilitin una 'aula històrica' per exposar-hi el material més valuós a la vegada que habilitaran un magatzem per deixar-hi arxius i altres peces de valor. D'aquesta forma els nens i nenes podran fer un viatge al passat de les seves escoles a través d'un llegat que prové d'abans de la guerra civil i que ben conservat pot ser un instrument molt valuós per explicar la vida educativa dels seus avantpassats.