Notícies

Espais de Cultura Viva per protegir la música en viu a Barcelona

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

L'ajuntament té sobre la taula una proposta que podria protegir per sempre els locals que fan concerts de petit format. Una proposta que evitaria que mai més no es repetís el cas de la sala Heliogàbal, premi Ciutat de Barcelona 2012 per la seva programació de concerts que el 2016 va haver d'interrompre aquesta activitat després de ser multada.

Com? Es proposa crear una nova categoria per a aquests locals, els Espais de Cultura Viva, espais de petit format –amb un aforament màxim per a 150 persones– i de proximitat, amb una programació cultural estable –amb un mínim de 40 activitats anuals– de música en directe (o també d'altres arts escèniques).

Un manifest impulsat per diferents entitats del sector de la música demana que aquesta nova categoria d'Espais de Cultura Viva s'aprovi en el pròxim plenari municipal. Signat per l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM), l'Associació Musicat, l'Acadèmia Catalana de la Música, la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON) i la Plataforma Música Viva Barcelona, el manifest insta a “tots els grups municipals” a sumar-se en el “tràmit final i aprovació a plenari” del que consideren “una mesura enormement important pel sector i per la ciutat de Barcelona”.

“Històricament a Barcelona hi hagut molts locals de petit format que fan una activitat musical i que han tingut un reconeixement simbòlic de la seva rellevància cultural”, explica Daniel Granados, director de Cultura Viva i l'assessor de cultura de l'ajuntament al darrere de la proposta. “Però tot i aquest reconeixement, no es generaven canals d'accés a la regulació, no estaven generant un marc normatiu que els permetés fer la seva activitat amb garanties legals”.

“No volem estar en fals”, afirma Carmen Zapata, gerent de l'ASACC, associació que fa 12 anys que lluita perquè es pugui continuar programat música en viu als locals on això s'ha fet històricament i per combatre “la indefensió jurídica de les sales”. “El que ens fa por és que per motius partidistes se li facin esmenes i es bloquegi”, diu Zapata. Motiu pel qual el manifest del sector de la música en favor dels Espais de Cultura Viva interpel·la directament els diferents grups municipals.

L'aprovació de la nova categoria d'espais de cultura viva continua la tasca iniciada per la circular del 2016, “que per primera vegada permetia que locals que tinguessin llicència de bar, cafeteria i restaurant poguessin fer música en directe amplificada –explica Granados–. Generava la possibilitat que aquests locals, si feien les reformes d'aïllament acústic i de seguretat pertinents, podien entrar en el marc normatiu”. Reformes per a les quals es destina una línia de subvencions des del 2016 i de les quals se n'han beneficiat locals com l'Heliogàbal, el Robadors 23, la Meteoro i el Freedonia. “Aquesta normativa busca protegir aquests espais garantint sempre la convivència amb els veïns, posant recursos perquè s'insonoritzin” i per adequar-los als requisits tècnics de seguretat.

Però si en la circular del 2016 es diferenciava només entre espais que podien fer música amplificada (amb uns requeriments d'aïllament acústic determinats) i espais que podien fer música acústica (totalment desendollada: una quimera), la nova categoria incorporar la possibilitat que es puguin fer música en directe semiamplificada “en un marc d'aïllament acústic més flexible que la música amplificada”, diu Granados. Això s'aplicaria, per exemple, a un intèrpret en solitari que canti davant d'un micròfon amb una guitarra endollada a un amplificador.

L'altra gran diferència respecte la circular del 2016 és que en els espais de cultura viva el càlcul de l'aforament serà variable en funció de l'us, una reivindicació històrica del sector. “Sempre topàvem amb la qüestió de l'aforament”, admet Carmen Zapata de l'ASACC. Va ser per superar l'aforament permès que l'Heliogàbal va ser multat el 2016 i forçat a aturar l'activitat de concerts. Té llicència de bar cafeteria, i això implica que l’aforament oficial del local sigui de 39 persones (càlcul resultant del fet que s'assumeix que un bar cafeteria té taules i cadires); però durant els concerts, amb el públic dret, amb 39 persones la sala es veu buida i els números no surten. “No és que l'Heliogàbal no pugui fer concerts, però amb un aforament de 39 persones l'activitat no es pot mantenir. A quin preu s'haurien de posar les entrades?”, protesta Zapata. Si tingués una llicència de sala de concerts en el mateix espai el càlcul de l'aforament pujaria fins a les 90 persones.

“Els tècnics calculen els aforaments dels locals pels tipus de llicències que tenen aquests espais i no pel tipus d'us –explica Granados–. El que permetrà aquesta nova categoria és que l'aforament es calculi, a partir de les normes de seguretat, pel tipus d'us. Si quan fas l'activitat cultural tens una disposició de l'espai diferent, tindràs un altre aforament. Per això l'aforament és variable”. Una variabilitat que ja s'aplica en altres sectors: “Pachá quan obre com a restaurant té un aforament, i quan ho fa com a discoteca, un altre. Si ho estem permetent en locals d'oci, per què no ho permetem en locals amb rellevància cultural?”, pregunta Granados.

Per què és tan important garantir la supervivència dels locals de petit format que programen música en viu i que podran aspirar a la categoria d'espais de cultura viva? Per Daniel Granados, la seva importància és vital per al teixit cultural i musical de Barcelona. “Un cas com el de Rosalia –que va actuar a l'Heliogàbal el 2015– no s'hagués produït si no hi hagués aquest teixit per a la gent que surt de les escoles”, afirma. “És el pulmó, cal generar un circuït cultural que vagi de baix cap a dalt. Mishima o Joe Crepúsculo han crescut en locals que estaven en la il·legalitat”, conclou. La categoria d'Espais de Cultura Viva permetrà a aquests locals tan importants per a la ciutat estar protegits per la normativa.

Últimes notícies

    Publicitat