[title]
Quina força té el passaport que duus a la butxaca? Tot i que potser penseu que només és un petit llibre que necessiteu per embarcar al vostre vol, en realitat és una eina més o menys poderosa segons del país que sigui. Per valorar quins són els més poderosos actualment, VisaGuide acaba de publicar el seu índex anual de passaports, un sistema que avalua les condicions de 199 països i els classifica en funció de factors com l'accés sense visat, el visat a l'arribada, les eVises i la mobilitat global, ja que alguns titulars de certs passaports tenen prohibida l'entrada a determinats països.
Segons l'índex d’enguany, si el vostre passaport és de Singapur, teniu les millors condicions del món. Amb una puntuació de 91,27, ha estat considerat oficialment el passaport més fort del món, amb 160 països on el visat és gratuït i amb el qual es pot entrar a tots els països del món sense restriccions per l’origen del passaport. En segon lloc es troba Finlàndia, que es converteix en el passaport europeu més potent, amb una puntuació de 90,88, una xifra que segueix de molt a prop Espanya, que es troba en tercera posició amb 90,87 punts. Dinamarca i Itàlia són la resta dels cinc primers, un top 5 dominat pels passaports europeus. Aquests són els 15 passaports més potents del món, segons VisaGuide:
1. Singapur
2. Finlàndia
3. Espanya
4. Dinamarca
5. Itàlia
6. Malta
7. França
8. Japó
9. Àustria
10. Hongria
11. Alemanya
12. Portugal
13. Suïssa
14. Irlanda
15. Holanda
Pel que fa als passaports de països com el Regne Unit i els Estats Units, ocupen els llocs 38 i 43, respectivament, ja que, en el cas dels Estats Units, hi ha un país on té l’entrada restringida. I el final de la llista? Doncs l’ocupen els països amb els passaports que tenen les qualificacions més baixes, com Somàlia, l’Afganistan, Síria, el Pakistan, el Sudan, l’Iraq i Nigèria.
Metodologia
Per elaborar el rànquing, VisaGuide assigna el que anomenen destination significance score (DSS) a cada destinació de viatge. S'assigna un valor DSS únic a cada destinació en funció de la política d'entrada que aplica al passaport, el PIB, l'índex de potència, l'índex de turisme i l'índex de desenvolupament humà (IDH), entre d’altres.
Al seu estudi, inclouen polítiques d’entrada amb diferents valors com: si l’accés a un país és sense visat per als titulars d’un passaport específic, el DSS d’aquest passaport es multiplica per 1; si els titulars de passaports han de sol·licitar un visat a una ambaixada o qualsevol altra forma de permís aprovat pel govern abans de la sortida, s'assigna una puntuació amb un valor de 0, i si un titular d'un passaport no pot entrar en un país, el DSS es multiplica per –0,5. Amb aquest mètode, cada passaport té un valor únic que permet incloure’l dins el rànquing.