[title]
“Acabem de fer fora 30 persones guiris”, així comença el tuit que ha publicat una llibreria de Barcelona i que ja acumula més de 33.000 visualitzacions. La Llibreria Calders, al número 9 del passatge de Pere Calders, ha fet públic a través del seu perfil d’X un incident amb un grup de turistes.
Segons el tuit de la llibreria, el grup de turistes va arribar a la llibreria com si fos una parada d’un tour, no un negoci y un establiment del barri. Per salvar aquesta situació, la Isabel va anar a preguntar si “allò era un tour” i els va informar que “allò no era un lloc turístic”.
Els visitants van contestar-li que, com que era Sant Jordi, la llibreria era un punt d'interès, una resposta que no va convèncer la llibretera, que els va acabar expulsant del local. La llibreria també assegura que dos dels clients que “miraven llibres tranquil·lament” li van donar les gràcies per haver fet fora el grup de turistes.
La Isabel també explica a Time Out Barcelona que “no és el primer cop que ens passa” i que no és el tipus de públic que els interessa.
La publicació de la llibreria ha generat centenars de reaccions i comentaris com “ben fet! Gràcies!” i “que entrin de 3 en 3 i comprin un llibre per barba”. Entre l'onada de comentaris positius, també n’hi ha alguns d’usuaris que acusen els treballadors de la llibreria de “pensar que són superiors” i de tractar els visitants de mala manera.
Bueno, acabem de fer fora a 30 persones guiris: fotos, fotos, fotos, oh, beautiful...
— Llibreria Calders (@LaCalders) April 21, 2025
- És un tour, això?
- Sí.
- És que això no és un lloc turístic.
- Ja, però com que és Sant Jordi.
- Pues menos.
... i dos clients que miraven llibres tranquil·lament, ens han donat les gràcies.
Altres iniciatives dels negocis locals contra la massificació turística
La Calders, però, no és l’únic establiment barceloní que ha dut a terme una iniciativa contra els grups de turistes. El 2023, la botiga Queviures Múrria va penjar un cartell a l’entrada on es llegia: “Visit just looking (inside), 5 € x person, thank you”, que obligava els turistes que només volien entrar a mirar a pagar cinc euros.
La iniciativa, però, va funcionar. El director del negoci, Toni Merino, va explicar que, tot i que va començar com una broma, al final el cartell funcionava i els turistes que hi entraven, a més d'emportar-se una foto, també s'emportaven algun producte de la botiga.