Notícies

Fem la cerimònia del te a Barcelona

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

Diu la llegenda que és a un emperador xinès a qui devem la descoberta del te, quan al segle II aC una fulla d'aquest arbre li va caure a l'aigua que li bullien per purificar-la. Dos mil·lennis després continuem apreciant aquesta beguda que ens manté desperts i calmats alhora, i que té dedicat tot un temple al centre de Barcelona, al mig del Call, l'antic barri jueu: el Čaj Chai (pronunciat 'txai txai'), saló de te obert el 2004 inspirat en els de Praga, que serveix i ven tes d'alta qualitat d'arreu del mon; per poc aficionats al te que sigueu segur que coneixeu el seu chai amb llet.

Si us interessa la cultura del te, al Čaj Chai s'oficien cerimònies al voltant d'aquesta beguda en què a banda de degustar alguna de les varietats més exquisides de les moltes de què disposen, descobrireu que beure una tassa de té és –o ha de ser– molt més que tirar-se aigua calenta gola avall.

El mestre de cerimònies és l'Antonio Moreno, fundador de Čaj Chai i tan expert en la matèria com apassionat per ella; hi va entrar en contacte durant la febre per les teteries a la Praga dels 90, després que les societats secretes de bebedors de te d'importació sortissin de la clandestinitat un cop tombat el comunisme.

Cerimònia del te
Cerimònia del te
@Marc Andreu

Cerimònia xinesa Gong Fu: qualitat, aromes i meditació

Ens rep al petit espai per a tallers que tenen a la placeta Manuel Ribé, al davant de la teteria, i ens explica que gaudirem d'una cerimònia xinesa Gong Fu, amb orígens a la dinastia Yuan, al segle XIII. Tot i la cura que l'Antonio posa a l'hora d'atansar-nos els bols amb les fulles de te primer, i de servir-nos-hi l'aigua calenta en què s'infusionaran després, la de Gong Fu no és una cerimònia, ens explica, ni refinada ni que requereixi etiqueta (al contrari de la seva homòloga japonesa, per exemple).

L'èmfasi aquí està en la qualitat del te, i el que tastarem és un te negre de Taiwan anomenat jade vermell o robí, de gust i aromes finíssims i subtils –a més d'artesà i ecològic–, que en cap moment arribarà a amargar. Durant la cerimònia, que consistirà en diversos serveis, les fulles de te, cargolades i seques al principi, s'aniran hidratant i desplegant davant dels nostres ulls. I això no només té una finalitat estètica: una manera fàcil de diferenciar un te de qualitat d'un altre és que les fulles estan més senceres, al contrari d'un te de bossa de baixa qualitat, que es presenta picat.

Cerimònia del te
Cerimònia del te
©Marc Andreu

Connexió i rotació

Prenem el te en silenci, mentre relaxem la ment i connectem amb el present i la natura, que són els objectius que busca la cerimònia Gong Fu. Ens fixem en els lleus moviments de rotació que l'Antonio fa quan agafa i ens torna els bols, i després ens explicarà que té a veure amb el moviment de rotació de la terra, petits detalls que intenten que fluïm amb el moment. Aquí i ara, al Call de la Barcelona del segle XXI, com a la Xina de la dinastia Yuan, gaudim d'un bon te sense pensar en res més.

Cerimònia del te
Cerimònia del te
©Marc Andreu

Podeu consultar les cerimònies i tallers de difusió de la cultura del te al web del Čaj Chai

NO T'HO PERDIS: Les millors teteries de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat