[title]
Ikea no deixa de ser notícia, ja sigui per obrir una nova botiga al centre de Barcelona com per llançar-se al mercat de les plaques solars. Ara presenta una nova edició del seu Art Event, una col·lecció d'edició limitada on l'art i el disseny més funcional es donen la mà.
Aquesta sisena edició es posarà a la venda a partir del mes d'abril i en ella trobem peces com un gerro, un rellotge, una llanterna, una manta i un llum de paret que no pots relacionar directament amb l'art encara que ho sigui, i aquesta és la gràcia. "Cada article d'aquesta col·lecció té una funció pràctica i, al mateix temps, és un objecte d'art. Volem mostrar que la idea tradicional que l'art és d'alta gamma i el disseny és part de la cultura de masses simplement ja no és així. Els dos funcionen molt bé junts, aquí és on ocorre la màgia", explica Henrik Most, líder creatiu de l'Art Event d'IKEA.
Les peces
Cada peça ha estat creada per cinc artistes de diferents disciplines i de diferents procedències. Sabine Marcelis, de Rotterdam, Països Baixos, és una dissenyadora industrial coneguda pels seus treballs en resina, neó, marbre i vidre. Per l'Art Event ha creat un llum de paret en dues mides –per 25 i 39 euros– inspirada en les pintures tallades de Lucio Fontana. "És un senzill disc blanc a la paret amb un tall a la superfície. Quan ho encens i surt aquesta càlida llum de color corall l'espai canvia, i això és el que crec que fa l'art", diu Marcelis.
Gelchop és un grup de disseny 3D del Japó que ha anat un pas més enllà amb la famosa clau Allen d'Ikea i ha creat un llum i una llanterna led inspirats en aquesta eina i que només costen 19 euros. "La clau Allen simbolitza l'essència d'Ikea, però poques vegades és el centre d'atenció. Volem augmentar el valor explorant les seves possibilitats com a obra d'art. A més, volem crear alguna cosa que sigui divertida d'usar fins i tot per a aquelles persones que normalment no troben molt divertit muntar mobles", diuen els creadors.
Als fanàtics dels drons i de la decoració impactant els agradarà la proposta que els suecs Humans since 1982 han creat per l'Art Event. Es tracta d'una decoració de paret que ens recorda als gabinets de col·leccionista de papallones, però en aquest cas els insectes han donat pas als drons. "Juguem amb aquesta similitud visual. Al mateix temps, la peça juga amb el contrast entre tecnologia i natura, col·locant la tecnologia en un context completament nou", expliquen els creadors.
L'obra de l'artista i il·lustrador alemany Stefan Marx s'inspira en diferents subcultures com el grafiti que després plasma en suports tan diferents com patinets, murals o en un gerro i una catifa, que és amb el que participa en l'Art Event. El gerro és transparent i es pot llegir la frase 'I'm sorry' (ho sento) escrita en negre amb pinzell gruixut. A la manta trobem un altre missatge, 'I wait here for you forever, as long as it takes' (T'espero aquí per sempre, mentre sigui necessari), "vaig veure aquesta frase en una paret a Londres fa molts anys, i ha estat amb mi des de llavors", explica l'artista.
El nord-americà Daniel Arsham és el cofundador d'Snarkitecture, a més d'assidu col·laborador d'altres professionals del disseny d'interiors, la moda i l'arquitectura. Per a aquesta col·lecció especial d'Ikea ha dissenyat un rellotge que sembla que s'ha quedat congelat, "és gairebé com si el rellotge s'hagués desprès de la paret i s'hagués emportat una mica de la superfície", explica Arsham.
NO T'HO PERDIS: Botigues de mobles i decoració de Barcelona.
Llegeix el número de març de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciuta