[title]
Tenim mil bars on et posaran unes braves, però només un on podràs picar un mini xuixo de Girona farcit d'estofat de xai (o de figues amb mascarpone i pesto de cacauet). Hi ha gent amb bones idees, i en Julià, en Miquel, en Pedro i en Javier han aconseguit fer-nos recuperar l'esperança en les coses diferents: ho hem vist tot (o gairebé), i en plena era de "l'efecte uau" i la sorpresa per la sorpresa, és fàcil acabar immunitzats de qualsevol seducció. Per això cada vegada és més clara la distinció entre les coses que són diferents de veritat i les que simplement busquen la diferència. I l'Insolent obeeix a la primera opció.
Sense braves, ni ensaladilla, ni croquetes, aquest nou restaurant al centre de Gràcia va obrir fa un mes i ha començat trepitjant fort. Darrere hi ha "quatre gamberrots", com ens ha explicat Javier Custodio, que està a la sala, juntament amb Pedro Huerta. I a la cuina, dirigeixen els fogons Julià Castelló, que havia treballat al restaurant Tast de Paco Pérez i Pep Guardiola, a Manchester, i també Miquel Garcia, que va estar més de dos anys de cuiner al celler de Can Roca i ha passat per altres restaurants gastronòmics, com el Disfrutar.
Més enllà de la carta, el projecte de restaurant també és diferent: encara que té accés directe des del carrer, es troba dins de l'Hotel Sonder La Casa del Sol (Maspons, 11,), i per tant ofereix esmorzars, dinars i sopars. A dalt té un terrat amb vista a la plaça del Sol, on se serveixen cafès i copes, i també s'hi programen sessions de DJ i classes de ioga. A més, tenen previst organitzar concerts de música emergent, monòlegs i altres activitats culturals.
Però anem a la teca: ens encanten les croquetes, però heu de tastar els xuixos com a possibles substituts eventuals. Afegeixen a la tradicional massa de Girona combinacions que no diries mai -i l'encerten-.
L'ostra a la brasa és lleugera i fresca, igual que la d'estiu, que porta ajoblanco de xufla i vinagreta de cirera.
Amb les cloïsses a la brasa n'hi havia per sucar-hi pa. I el vam demanar. També vam tastar el tàrtar de remolatxa i l'esqueixada de llobarro (sap greu per la de bacallà, però era boníssima). Amb les vieires amb salsa 'beurre blanc', crema de maionesa fumada i ous de salmó vam tornar a demanar pa. I a la brasa del forn de llenya també hi couen el turbot a la brasa amb salsa verda, que es notava que era fresc. L'arròs del mercat, aquell dia portava pollastró i maionesa d'all escalivat, i ens vam llepar els dits. Segons ens van assegurar, alguns plats de la carta aniran variant i sempre tindran plats fora de carta, ja que tenen la voluntat de basar-se en els productes frescos que troben al mercat.
Les postres són un escàndol: el 'Berenem' és gelat de pa torrat -que el fan a la casa-, xocolata oli i sal que se us desfarà a la boca, i el 'Freshko' és un granissat de poma natural, alvocat, sucre, alfàbrega i sorbet de llimona, que ens va dir que servia per "netejar boca", i així va ser. En un món ideal deixaríem de rentar-nos les dents i menjaríem un 'Freshko' al dia.