Notícies

Ja es pot visitar la zona històrica rehabilitada d’aquest parc centenari de Barcelona

Es tracta d’un projecte finançat amb la primera edició dels pressupostos participatius de la ciutat

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Redactora
parc del guinardó
Foto: Imatge cedida per RIGEL OVER SL
Publicitat

Els parcs i espais verds de Barcelona formen part de la identitat de la ciutat i, a més de ser essencials per conservar la fauna i la flora barcelonina, també ho són per dinamitzar l’activitat cultural i social de la ciutat. A més, n'hi ha alguns que també funcionen com una mena de museu a l’aire lliure, com el parc de la Ciutadella, amb la cascada i l’espectacular conjunt escultòric que l’acompanya. Un altre exemple és el parc del Guinardó, que acaba d’estrenar la històrica font del Cuento, després de 15 mesos tancada pels treballs de rehabilitació. 

El parc, amb més d’un segle d’història, va ser un dels primers espais verds de titularitat municipal de Barcelona, i ara torna a obrir la seva zona històrica rehabilitada gràcies a la primera edició dels pressupostos participatius de la ciutat. L’espai renovat es tracta d’una àrea de més de 20.000 m² situada a la part baixa del turó de la Rovira on, a més de la font del Cuento, també hi ha el jardí històric i la plaça del Nen de la Rutlla. Segons informa l’Ajuntament, “l’actuació en cap cas ha suposat una modificació del parc”, sinó que l’objectiu sempre ha estat rehabilitar el jardí històric per recuperar la fisonomia del lloc, millorar l’estat de les preexistències i revalorar elements patrimonials com els murs de pedra, les basses i els canals d’aigua, entre d’altres. 

parc del guinardó
Foto: Imatge cedida per RIGEL OVER SL

A més, durant la remodelació també s’han restaurat unes fites que daten de l’any 1910 escrites en uns elements de pedra que, abans que es convertís en l’actual parc del Guinardó, indicaven que la propietat era un “parque municipal”, que en aquell moment només era un solar. Els treballs s’han centrat també en altres elements històrics com els murs, els ampits, els esglaons de pedra, les mènsules i els paviments, que s’han rehabilitat sense modificar-ne la forma i el color original. També s’han anivellat les terrasses i s’han impermeabilitzat les basses de pedra natural un altre cop per protegir-les. El sistema hidràulic també s’ha substituït per un de nou i l’accessibilitat a l’espai de maquinari de la font ornamental també s’ha millorat. 

Recuperació de la font del Cuento

Dins la recuperació dels elements històrics de l’espai, una de les intervencions més destacades ha estat la recuperació de la font del Cuento. Es tracta d’un element molt popular al barri gràcies a la qualitat de l’aigua que hi brollava, que procedia d’una mina que discorria pel parc. Malgrat la seva popularitat, l’aigua va deixar de rajar de la font perquè la mina es va assecar. Ara, però, els treballs han col·locat una nova instal·lació hidràulica connectada a la xarxa d’aigua potable que ha tornat a posar en funcionament l’emblemàtica font. 

parc del guinardó
Foto: Imatge cedida per RIGEL OVER SL

Un parc del segle XIX

Per explicar la història del parc, ens hem de remuntar a l’any 1897, quan diversos municipis del pla es van agregar a Barcelona, un fet que va permetre el desenvolupament del Guinardó en uns terrenys que pertanyien a Sant Martí de Provençals i Sant Andreu de Palomar. El 1905, el pla urbanístic Léon Jaussely, qui en va ser l’autor, va proposar que era un bon lloc per fer-hi una gran zona verda. Uns anys més tard, el 1907, l’Ajuntament va comprar els terrenys i es va començar a convertir en un gran parc urbà que més tard donaria pas al parc del Guinardó tal com el coneixem ara. Amb els anys, la propietat va començar a créixer, sobretot per la part més muntanyosa, i de tres hectàrees va passar a tenir-ne setze. 

Actualment, el parc també s’ha convertit en un referent de la ciutat no només per la seva extensió i història, sinó perquè ha inaugurat la primera ruta biomètrica de la ciutat. El recorregut de dos quilòmetres, creat i implementat per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, inclou 10 plafons informatius que identifiquen 10 models biològics amb les seves respectives innovacions biomimètiques. Els senyals permeten que els visitants puguin conèixer les innovacions nascudes de l’estudi de la natura i l’aplicació que tenen en el món de l’arquitectura, l’enginyeria o la indústria.

parc del guinardó
Foto: Imatge cedida per RIGEL OVER SL

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat