[title]
"Una peça que està en desús nosaltres la veiem com una oportunitat per afegir-li una nova història, una nova oportunitat" assegura la Maria, una de les fundadores de Jekyll n'Hyde, una botiga on es poden trobar petites obres d'art. Des d'una samarreta convertida en una faldilla fins a un vestit de núvia transformat en una brusa de comunió, en aquesta botiga de l'Eixample, al carrer Mallorca 230, cada peça té una antiga vida i espera que algú li doni una de nova. La botiga està basada en el model de roba circular que permet recuperar i modificar peces amb molta història darrere, un concepte del qual neix el seu lema 'wearing stories' (vestint històries).
Jekyll n'Hyde és un projecte que va néixer a Lleida de la mà de la Meritxell Teixidó i la Maria Teixidó, mare i filla, amb l'objectiu de crear un espai on cada peça fos única i reutilitzable. La Covid les va obligar a tancar el petit establiment a la seva ciutat i, dos anys més tard, es van traslladar a Barcelona, al carrer Madrazo 130, una botiga que encara continua activa. "Nosaltres venim d'una família de sastres de Lleida i quan vam arribar a Barcelona vam notar un gran canvi, però teníem clar que no volíem perdre l'essència de proximitat" explica la Maria.
Cada cop són més els establiments emergents que aposten per un model de consum més responsable i, des que es va crear, Jekyll n'Hyde, que promou aquest consum lent que lluita contra el 'fast-fashion' (moda ràpida) amb peces de creació pròpia amb unitats molt limitades i rotacions constants que fa que es conservi l'exclusivitat. "De vegades arriben peces que ens fa molta pena vendre-les", confessa la Maria, "ara mateix tenim una camisa dels anys 70 de Christian Dior exposada a la botiga perquè realment és una obra d'art".
Per què Jekyll n'Hyde?
Res en aquesta botiga és escollit i col·locat a l'atzar. Des dels mobles i decoració de l'espai, que també estan a la venda, fins a les peces de roba passant també pel nom, que està inspirat en la novel·la del doctor Jekyll n'Hyde, un home que durant el dia és metge i es dedica a fer el bé i a la nit es converteix en un assassí. "La idea és aquesta, nosaltres tenim dues línies; la Jekyll i la Hyde. La línia Jekyll està formada per peces de marca pròpia amb unitats molt limitades i en constant rotació; mentre que la línia Hyde, la formen peces que estaven en desús i a les que tornem a donar una altra oportunitat", explica la Meritxell.
Molta de la roba vintage que arriba a la botiga està modificada al taller de l'establiment, "agafem les peces i les adaptem en l'actualitat, pensem el perquè no s'ha venut i en el nostre taller creem una peça única que canvia de personalitat". A més de modificar les antigues, si alguna clienta es cansa d'alguna peça que ha comprat de la marca, també la modifiquen perquè cap article quedi en l'oblit.