[title]
1999, l’any de la gran collita
El 1999 està considerat, amb raó, un gran any cinematogràficament parlant: va ser l’any de 'Magnolia', 'El club de la lucha', 'American beauty', 'El sexto sentido', 'Cómo ser John Malkovich', 'Una història de debò' o 'El projecte de la bruixa de Blair'. També va ser l’any de la primera entrega de la saga 'Matrix', realitzada per uns germans que ara són germanes, les Wachowski, i protagonitzada per una estrella amb una molt respectable carrera: Keanu Reeves. Abans del revolucionari film de ciència-ficció esmentat, l’actor nascut a Beirut i amb nom hawaià (Keanu significa “brisa fresca sobre les muntanyes”) havia estat dirigit per Stephen Frears ('Les amistats perilloses'), Kathryn Bigelow ('Li diuen Bodhi'), Gus Van Sant ('Mi Idaho privado', 'Elles també es deprimeixen'), Francis Ford Coppola ('Dràcula de Bram Stoker'), Bernardo Bertolucci ('El petit buda'), Kenneth Branagh ('Molt soroll per no res') o Lawrence Kasdan ('T’estimo fins a la mort'). Si ara fóssim als anys 80 o 90, s’escauria exclamar un “que fort, que fort, tio”. A més, havia interpretat la taquillera 'Speed'. O sigui, res feia presagiar que, a partir de 'Matrix' i de les seves seqüeles, la seva trajectòria s’aniria apagant, torçant o decaient lentament, amb petites i comptades repuntades. Avui, remenant entre les novetats de Vídeo Instan, he trobat una pel·li de Keanu Reeves que ni es va estrenar als cines. Es diu 'Réplicas' i, a la caràtula, només hi posen el seu nom i la frase següent: “Del productor de 'Transformers'”. Me’n vaig a IMDB, i esbrino que 'Réplicas' té milions de productors, però ells es refereixen a Lorenzo di Bonaventura. Tot depèn dels punts de vista: jo hagués dit que 'Transformers' era una producció (d’acord, executiva) del seu propi director, Michael Bay. Deixem-ho córrer i retornem al quasi esfumat senyor Reeves, una foto del qual (a 'Molt soroll per no res') segueix essent l’avatar a Twitter d’un gran col·lega meu. Un pobre noi, un friqui de campionat!
Una (anti)comèdia romántica amb Winona Ryder
Fa uns dies, Reeves va tornar a la cartellera amb una comèdia romàntica que donava la volta a les comèdies romàntiques típiques i tòpiques, convertint-se en una aguda contracrònica d’un casament i un retrat de l’amor i el sexe quan creus que et queden quatre telenotícies tant per una cosa com per l’altra. 'La boda de mi ex', escrita i dirigida per Alex Levin, tenia un altre alicient enverinat: la presència d’una altra (gairebe) caiguda en combat, Winona Ryder. Un servidor no va parar d’aplaudir, en silenci, la bona col·lecció de frases brillants que la parella compartia mentre es miraven, des de lluny i sense interrelacionar-se amb la resta dels convidats, el desenvolupament de la boda i els seus actes, activitats, àpats i cerimònies socials col·laterals.
Molta palla, poca teca
Confesso que no ha vist cap entrega de la nissaga 'John Wick', però m’hi posaré viat, o sigui que no sé si Keanu Reeves hi està brillant o fot pena. Repasso els seus últims anys de trajectòria i em quedo amb aquella misteriosa aparició a 'The neon demon', de Nicolas Winding Refn. Per mi, té més valor que algunes pel·lis seves que són de cames ajudeu-me. Vinga, rescato de bon grat 'A scanner darkly', de Richard Linklater.
Punt i final, o això encara es pot arreglar?
Si tot segueix així de fatal, jo ja el veig estrenant bona part de la seva filmografia propera a les plataformes o als videoclubs, com si fos un Bruce Willis o un Dolph Lundgren qualsevol. O, pitjor, en una pel·lícula amb uns altres dos il·lustres (quasi) eliminats més: John Travolta i Brendan Fraser. Mentre acaben de produir la tercera part de 'John Wick', s’ha anunciat el retorn de la saga 'Bill y Ted', que va iniciar el 1989 amb 'Las alucinantes aventuras de Bill y Ted', al costat d’Alex Winter. Ah, m’oblidava, expressament, que l’any passat el vam veure en una cosa que es deia 'Siberia', posant cara de patir un greu estrenyiment. Era per fer-nos creure que tenies fred, noi? Sigui com sigui, el meu amic no es pensa treure l’avatar de Don John: encara confia en Keanu i en el seu ressorgiment. Crèdul!