[title]
"No, viure A Barcelona no fa al·lèrgia, s’hi pot sobreviure": i això ho diu la influencer Laura Grau, molt de poble i poc de ciutat, molt de mar i poc d’edifici, i amb molta pena i poca il·lusió per haver-se hagut de traslladar a Barcelona per feina. Tornarà a Blanes tan aviat com pugui, però reconeix que ha deixat de sentir aquella necessitat angoixant de marxar de la ciutat, i, a part de sobreviure-hi, per la manera com en parla podríem dir que fins i tot ha trobat el gust de viure-hi: al setembre ja farà un any que no pot menjar cap altre pa que no sigui el del Baluard i que fa menús de migdia de sushi al Katsuo de sota casa seva.
Del mar a casa
La gent que sempre ha viscut a prop del mar fan el paper d’incompresos perquè no podrien viure a l’interior –"sap greu, però realment és així!"–, i encara que la Laura va acabar a la Barceloneta perquè és on va trobar un lloguer assequible, també hi va trobar el mar. Aquest "horitzó de calma" la fa sentir com a casa, i encara s’hi va sentir més quan va veure els portals plens de plantes i els carrers per a vianants, que la tenen enamoradíssima, i la gent que hi estén la roba i hi treu taules i cadires, i seuen i xerren. És l’altra cara d’una Barceloneta amb gentrificació i turisme, que ha fet que la zona tingui molta identitat, amb veïns que pengen banderes del barri als balcons i fan pinya contra el soroll i l’especulació immobiliària: "El prejudici que la ciutat és hostil i que no pots fer-hi comunitat és mentida… almenys a la Barceloneta!"
La platja
"Hi ha coses que la gent de poble ens pensem que només passen al poble, però també poden passar als barris", diu. Passar l’estona sense consumir n’és una, i per això la Laura valora la platja com "un dels pocs espais que ens queden per gaudir d’oci gratuït i lliure". Amb vistes i mil possibilitats de diversió a peu de sorra, la Laura se sent com a casa. Tant si es queda a Barcelona com si va uns quants quilòmetres més amunt, a la vora del mar.
Bro Barceloneta (Baluard, 34)
El típic grup de col·legues brother-fromanother-mother va crear aquest local des de zero. "L’hamburguesa, el pa i les patates són boníssimes, i encara que no tingui terrassa i sigui petit, és molt acollidor!".
Bar Jai-ca (Ginebra, 7-9 i 13)
És el típic bar de sempre per anar-hi un diumenge tonto o per portar-hi els amics que venen de visita: "Són molt simpàtics, qualitat preu està molt bé i satisfan tant els turistes com la gent del barri".
La Garba (Maquinista, 19)
Li recorda la llibreria que hi hauria en un poble. "Tenen una línia editorial clara, fan presentacions i s’ho curren molt", explica. Es defineix com una llibreria petita, però valenta: els àlbums il·lustrats, i els llibres de feminismes i LGTBI+ són els seus pilars.
Floristeria Lola (Baluard, 44)
És de tota la vida, i li ha comprat a la Lola totes les plantes que té al balcó. "Jo no en tinc ni idea, però per sort ella sí! Segur que us en pot recomanar alguna que no se us mori al cap de quatre dies com em va passar a mi!".
Cafès Salvador (Maquinista, 15)
Gran part de l’autenticitat de la Barceloneta es concentra en aquest racó: torren cafè des del 1956 i hi tenen uns 50 tipus de caramels diferents i galetes, i quan és Nadal, turrons d’especialitat! "És mític i curiosíssim, jo pensava que aquests llocs ja no existien!"