Notícies

La Bodega Montferry ha de tancar el seu mític local de Sants

El 22 de juliol serà el seu darrer dia, però reobrirà al mateix barri a meitats d'agost

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Bodega Montferry
FOTO: Maria Dias Bodega Montferry
Publicitat

La Bodega Montferry de Sants –un dels líders de la revifalla de les bodegues, el capipota i el vi a doll de principis de la dècada passada– tancarà el proper divendres 22 de juliol. I ho farà perquè se'ls acaba el seu contracte de lloguer –expira el 2023– i el propietari de l'immoble enderrocarà l'edifici.

La part bona d'aquest drama urbà és que en Marc Miñarro i la Raquel Bernús, propietaris de la Monferry, ja han trobat una nova seu, sense marxar del barri: es traslladen on ara hi ha el Bar La Montañesa, al Passatge de Serra i Arola, 13. "En un principi, la propietat ens va dir que volia rehabilitar l'edifici i conservar la bodega. Però el gener passat ens va comunicar que l'edifici anava a terra. I no hi podem fer res perquè la bodega no està protegida, i la propietat no incompleix cap norma", explica Miñarro. 

La Montferry va formar part d'aquell grup de 31 bodegues que es van protegir durant un any, el 2019. Però si mires el document del patrimoni arquitectònic de l'Ajuntament, molt poques han passat de la protecció temporal a la catalogació patrimonial permanent (i fins i tot alguns que hi són, com Can Lluís, no han pogut evitar el tancament). 

Segons Miñarro, l'edifici nou allotjarà "sis vivendes de 50 m²". I es lamenta preguntant-se quin model de ciutat "expulsa el comerç de proximitat per construir pisos petits a 400.000 euros. A Sants!". La pèrdua de la seu original de la Montferry és trista per partida doble. Primer, és una pèrdua patrimonial: oberta l'any 1930 –formava part d'una sèrie de franquícies que va posar en marxa el vinater Pere Virgili, de Montferri a l'Alt Camp– és un negoci, viu i saludable, que ha viscut la República, la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició. Segon, per la pèrdua de teixit social: perquè, com diu Miñarro, "això és un establiment popular que fa barri, i que aglutina des de l'estudiant que sobreviu amb l'entrepà fins als jubilats del capipota". (Ah, l'entrepà creatiu del dia de la Montferry... Tota una institució que es posteja a xarxes cada dia des de fa lustres!)

Bodega Montferry
Foto: Bodega MontferryBodega Montferry

El bri d'esperança el posa la reobertura, prevista per a mitjans d'agost, durant les festes de Sants, al Passatge de Serra i Arola, 13. "Els propietaris del Bar La Montañesa es jubilen, i els ha fet molta il·lusió que hi anem. La Montañesa era una bodega, i hi mantindrem l'esperit de la Montferry: els entrepans, el vi a dojo, les botes...". Però, així i tot, la pèrdua pesa: sobretot perquè amb el trasllat no han pogut conservar la llicència. "És un turment de Sísif: torna al banc, torna a comprar una llicència, torna a hipotecar-te", es lamenta el taverner que fa un dels millors capipotes de Barcelona. Doncs el que heu de fer vosaltres, lectors, és tornar a la Montferry tan aviat com sigui possible.  

NO T'HO PERDIS: Les millors bodegues de Barcelona 

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat