[title]
Per fora, sembla només una llibreria. A dins, però, s’hi amaguen dues botigues més: una de discos i una altra de roba interior. Aquesta barreja inusual es troba al barri de Sant Antoni, i la cara visible n’és la llibreria Prole, que s’especialitza en perspectiva de gènere, LGBTI i antiracista. Només cal entrar-hi (Carrer Comte Borrell, 100) i mirar a l’esquerra per veure les escales que pugen a les golfes de l’establiment. Potser en surts amb un disc per fer gaudir les orelles, un llibre per accelerar el cervell i un nou conjunt de llenceria.
Tot va començar quan la Sandra Sarmiento, veïna del barri, va veure un cartell a l’aparador de la llibreria: buscaven un altre negoci amb qui compartir l’espai. Ella tenia una botiga ‘online’ de llenceria ètica i sostenible anomenada Ecometas, però feia temps que li havia sorgit una nova necessitat: “les clientes es volien emprovar la roba interior”. L’anunci de Prole li anava com un anell al dit perquè la llibreria era just davant de casa seva.
A l’altell de Prole, la botiga de la Sandra comparteix espai amb Discos Redondos: “som negocis amb molt de caràcter”, explica, “però tenim algunes coses en comú”. De fet, “amb la llibreria compartim algunes clientes, perquè partim d’una filosofia feminista similar”, diu. Ara bé, sovint la gent puja les escales i se sorprèn perquè, a primera vista, ningú s’imagina que a dalt d’una llibreria hi pugui haver aquests negocis.
La botiga Ecometas funciona, sobretot, amb el boca-orella. A més, a l’espai només t’hi atenen amb cita prèvia. Això forma part de la filosofia de la Sandra: “La gràcia és que jo ofereixo un assessorament personalitzat”. D’aquesta manera, la botiga és “un espai de consum conscient” on pots anar sol, però també pots demanar cita amb les teves amigues.
A través d’aquesta experiència de “compra slow”, la botiga de la Sandra vol acostar els clients a marques de roba interior sostenible. Totes les peces de la botiga “estan pensades per a inclusivitat i la comoditat”, explica. Per tant, s’hi poden trobar sostenidors sense cèrcols, ni ‘foams’, peces de teixits orgànics o de producció local.
“També m’importa molt que les marques treballin amb la diversitat de talles”, reivindica la Sandra. Però ella no només es queda aquí, sinó que també té “peces pensades pels canvis que pateix el cos com les cirurgies, les lactàncies o l’adolescència”. Un oasi amagat entre llibres que lluita per acabar amb la llenceria tradicional.
NO T'HO PERDIS: ¡Participa a l'enquesta Time Out Index i digues com és realment Barcelona!
Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat