[title]
Durant dos anys, la catedral de Barcelona ha estat coberta per lones degut a les obres de millor que estaven fent. Potser alguns recordeu l’anunci de Samsung que cobria tota la façana del monument i que va ser retirat per la polèmica que va generar. Sigui com sigui, ara la catedral estrena cara nova; i no des de davant, ja que la restauració ha estat a l’interior i als terrats.
Pel que fa a la coberta, la catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia l’ha convertit en un nou mirador que ofereix una visió panoràmica de Barcelona. Les obres han afectat 2.000 m² de rajola i han inclòs la impermeabilització i sanejament per evitar afectacions al sostre del claustre i l’església. A banda, també s’ha recuperat el paviment original i s’ha millorat l’accés amb noves escales i baranes. La visita al mirador està inclosa en l'entrada general, que fins ara només permetia accedir a la part central del terrat, que no tenia vistes de 360 graus.
Respecte a les reformes a l’interior del monument, s’han rehabilitat dotze vitralls del deambulatori (la part posterior a l’altar) que daten dels segles XIV i XV. El temps i la pol·lució els havien fet malbé, per això l’operació ha estat integral: els han desmuntat, reparat, refet i reforçat. En total, s’ha actuat sobre 230 m² de vitralls, que ara llueixen amb el color i l’aspecte original.
La visita a la catedral, que inclou l’entrada al Cor, accés al terrat, a la sala Capitular, al Museu Diocesà de Barcelona i una audioguia virtual es pot comprar a través del seu web per un preu de 14 euros (sis euros pels menors de dotze anys i gratuït pels menors de tres).
Nou arxiu digital
Paral·lelament a aquestes intervencions, la catedral de Barcelona ha posat en marxa un arxiu digital que permet l’accés lliure a un total de 933 documents antics de l'Arxiu Capitular, l’arxiu eclesiàstic encarregat de la conservació i divulgació dels documents generats per la catedral de Barcelona i totes les administracions que se’n deriven.
L’organisme treballa de manera continuada des del segle IX i és un dels més rics en documentació medieval de tota Europa. Dins, s’hi conserven més de 40.000 pergamins, 257 còdexs i més de 12.000 volums i lligalls.