[title]
Més enllà de la dura crisi sanitària que vivim, hi ha una altra pandèmia que fa anys que arrosseguem. A diferència de la covid-19, aquesta no se soluciona amb una vacuna però sabem quina és la cura. Parlem de la contaminació, una pandèmia que s'ha arribat a normalitzar perquè és aparentment inofensiva i silenciosa però els seus efectes són molt negatius per a la salut. Precisament aquests efectes són els que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa anys que porta anunciant per activa i per passiva, tot i el poc cas que li fan les institucions. L'últim informe de qualitat de l'aire de l'Agència de Salut Pública ha revelat unes dades que parlen per si soles: un miler de defuncions (un 7% dels morts naturals) a l'any els ocasionen els alts nivells de contaminació. Aquest organisme sanitari concreta que l'exposició continua de l'NO2 provoca 525 casos d'asma infantil i 110 de càncer de pulmó nous cada any.
Dues dècades incomplint la norma
Barcelona fa 20 anys supera els nivells que marca la OMS com a perillosos i això té conseqüències directes en la salut dels ciutadans. L’informe assenyala que la concentració mitjana a la quales va exposar la ciutat durant el 2018-2019 va ser de 39 micrograms per metre cúbic de NO2 i de 17 micrograms per metre cúbic en el cas de les partícules PM 2,5. L'ASPB conclou que només un 35% dels barcelonins van estar exposat als nivells recomanats per l'OMS.
Quins barris són els més contaminants?
L'Eixample, concretament la banda esquerra, fa poc s'emportava el premi a millor barri del món 2020 i ara s'emporta el "premi" al barri més afectat per la contaminació. Concretament, un 94% de la població respira nivells superiors als recomanats. Aquest districte concentra el 23% de la mortalitat relacionada amb la contaminació.
L'Ajuntament també destaca les dades relacionades amb els centres escolars, ja que un 26% de les escoles de la ciutat estan exposades a nivells de NO2 alarmants. L'estudi, que ha analitzat l'aire de 348 centres i 122.500 infants, ha conclòs que l'excés de pol·lució afecta a uns 30.000 nens i nenes, dels quals, la meitat es troben escolaritzats a l'Eixample.
Com se soluciona?
Reduir el trànsit: l'alta mobilitat de vehicles pel centre de la ciutat és una de les principals fonts de contaminació, és per això que l'ASPB espera que la implantació de la ZBE ajudi a reduir els nivells de NO2. Les superilles, ampliació de zones verdes o la pacificació de carrers a favor del vianant també poden ajudar en aquesta missió antipol·lució.
Altres mesures van en la línia de fomentar l'activitat de proximitat, el teletreball, la instauració de peatges de congestió i promoure el vehicle elèctric.