[title]
La majoria dels catalans estem d'acord quan diem que la diada del llibre per excel·lència és la de Sant Jordi, però sempre és un bon dia per apropar-se a una de les llibreries de Barcelona i escollir la vostra pròxima lectura. A més de les meravelloses botigues de llibres de la ciutat, Barcelona acull mercats i fires on trobar llibres de tota mena, des dels més actuals fins a d'altres de segona mà. Però si parlem de fires literàries, no ens podem oblidar de la més antiga de la ciutat: la Fira del Llibre d'Ocasió, Antic i Modern, la fira d'aquest tipus més antiga no només de Barcelona, sinó de tot Europa. I aquest 2024 torna a passeig de Gràcia per celebrar la 73a edició del 20 de setembre al 6 d'octubre.
Durant gairebé 20 dies, una gran part del passeig de Gràcia s'omplirà de 27 paradetes d'arreu de Catalunya que posaran a la venda autèntics tresors literaris; des de volums antics i de segona mà, fins a altres descatalogats, edicions rares i altres joies que des del segle XVI fins a l'actualitat que, segons assegura l'organització, estaran disponibles a preus assequibles per a totes les butxaques i que començaran a partir dels 3 euros. La iniciativa està a càrrec del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, un dels més antics d'Espanya, que va organitzar la primera fira l'any 1952.
El recorregut de més de 190 metres ocuparà un tros del passeig de Gràcia, concretament entre el carrer Consell de Cent i Gran Via, molt a prop de l'escultura de dos metres de Joan Brossa, 'Monument al llibre'. Aquesta edició començarà amb un pregó que enguany anirà a càrrec de la traductora Dolors Udina, amb una extensa carrera dedicada a la difusió de la literatura catalana. Udina ha traduït al català obres d'autors com Joseph Roth, Thomas Bernhard i Elfriede Jelinek i l'any 2019 va ser mereixedora del Premi Nacional a l'Obra d'un Traductor.
A més del pregó, el programa d'activitats inclourà un homenatge al poeta Joan Salvat Papasseit, en el marc de l'Any Salvat-Papasseit, per commemorar el centenari de la seva mort. La iniciativa inclourà una exposició sota el nom 'Salvat-Papasseit, Llibreter', comissariada per Àlex Pons, que mostrarà l'univers creatiu del poeta a través de materials bibliogràfics, visuals i gràfics originals com llibres, fotografies i objectes personals originals. Jordi Boixaderas, actor i un dels dobladors de veu més prolífics i prestigiosos de l'Estat, també participarà en l'homenatge a Salvat Papasseit amb una lectura d'un dels seus poemes. L'organització ha avançat que els horaris i la resta de la programació es comunicarà durant les pròximes setmanes.
Un cartell ple de simbolisme
El cartell d'enguany està signat per la il·lustradora barcelonina Ana Yael i està ple de simbolismes que fan al·lusió a la riquesa literària a través del temps, el col·leccionisme i l'arqueologia. Els llibres representen les diferents capes subterrànies de la terra amb els títols de clàssics com 'Tirant lo Blanc' i 'La divina comèdia' al costat i, al damunt del primer llibre hi ha una persona llegint en un parc. "La literatura, com l'art en general, descansa sobre les grans creacions del passat; igual que un bosc s'assenta sobre els sediments acumulats en milions d'anys d'història geològica", així l'ha descrit Yael a través del perfil d'Instagram de la Fira.