[title]
Quan va començar el procés de desescalada la Generalitat va proposta que la divisió territorial fos per regions sanitàries i no per províncies. Finalment es va donar la raó al govern català i es va aplicar aquesta regla a tota la península i, en casos com el de Barcelona, es va acceptar subdividir regions sanitàries en funció de la densitat de població o quantitat de contagis. Des de l'inici del desconfinament Barcelona és una regió sanitària independent dels àmbits més pròxims com són les àrees metropolitanes nord i sud.
Tot i que ara mateix es troben totes en la fase 1 i sembla que aquesta subdivisió ha donat els seus fruits pel que fa al nombre de contagis nous, cal tenir en compte que els habitants de Barcelona fa més de dos mesos que no podem trepitjar un altre municipi. Això que no és un problema en la majoria de ciutats de Catalunya, perquè es troben relativament lluny una de l'altra, sí que ho és en la conurbació urbana de Barcelona, ja que molts municipis estan enganxats. Un exemple és l'Hospitalet i Barcelona que en algun punt només queden separats per un pas de zebra.
Salut i l'Ajuntament han tornat a unir forces per demanar al Ministeri de Sanitat que uneixi en una sola regió sanitària tota l'Àrea Metropolitana a partir del dilluns 1 de juny i d'aquesta manera evitar que els barcelonins hagin de quedar retinguts dins de la ciutat fins a finals de juny o principis de juliol (entre les fases 2 i 3). Aconseguir el vistiplau del govern espanyol permetria que un habitant de la capital pugui desplaçar-se fins al Maresme o el Baix Llobregat sense haver de justificar que és per motiu de feina o primer necessitat.
Salut demanarà en la mateixa petició que a partir del dilluns 1 de juny passin a la fase 2 les regions de Girona, Camp de Tarragona i Alt Pirineu - Aran. Lleida, en canvi, s'està estudiant que es mantingui una setmana més en la fase 1 per un repunt de contagis en els últims dies.