[title]
“La resposta ciutadana per donar-nos suport ens ha emocionat molt”, va explicar Cristina Riera, la dona de l’antic propietari de la Llibreria Sant Jordi, Josep Morales, a Time Out Barcelona. Després de la mort del llibreter, la seva família va posar el seu estoc a preus rebaixats i va fer una crida a tothom que volgués apropar-se al local i així intentar salvar el negoci a contrarellotge, ja que el contracte de lloguer s’acaba el 12 de febrer. Ara, poc més d’un mes després, sembla que l’emblemàtic establiment del número 41 del carrer Ferran no desapareixerà gràcies a les pressions de Barcelona en Comú, segons ha avançat El Punt Avui. El mitjà ha assegurat que el partit ha aconseguit “in extremis” que l’Ajuntament es comprometi a mantenir la llibreria, una proposició a la qual tots els grups municipals van donar suport, excepte Vox.
“No ens podem permetre la pèrdua de patrimoni material i immaterial com el que representa la Llibreria Sant Jordi”, ha assegurat el regidor de Barcelona en Comú Jordi Rabassa. El regidor ha destacat la “mobilització espontània de la ciutadania” des que la llibreria va anunciar el possible tancament. Cristina Riera s’ha fet ressò de la notícia a través del seu compte d’X, on ha remarcat que, tot i el pla del consistori, la llibreria podrà continuar “si tot va bé i apareix alguna llibreria interessada a agafar-ne el relleu”.
Durant diversos dies, desenes de persones van formar llargues cues a l’entrada de la llibreria de Ciutat Vella, un gest que va emocionar els familiars de Josep Morales i que ha aconseguit que no només es parli al carrer de la importància de tenir cura del teixit cultural i de les llibreries històriques, sinó també dins l’Ajuntament. Segons també ha avançat El Punt Avui, el pla del consistori inclou vetllar per la bona conservació de les llibreries barcelonines, així com detectar situacions que en puguin posar en perill la permanència, com els contractes de lloguer.
Una llibreria històrica de Barcelona
No és cap secret que els comerços històrics i de tota la vida de Barcelona fa ja uns anys que passen per un mal moment davant de l’augment del turisme de masses i la gentrificació que pateix la ciutat. En els darrers anys ens hem hagut d’acomiadar de restaurants, botigues i espais que han estat testimonis i han format part de l’evolució i història de Barcelona: ja no és estrany que quan passis per davant d’on es trobava la teva botiga preferida de sempre, n’hi hagi una altra amb infinites varietats de samarretes d’“I love Barcelona”.
La Llibreria Sant Jordi no ha estat una excepció i també semblava que s’afegiria a l’epidèmia de tancaments, ja que, a més de la mort del seu propietari, la família es va veure amenaçada per la pujada del preu del lloguer. Segons Betevé, el contracte passaria dels 800 als 8.000 euros, i tot i que s’havia de traslladar al carrer d’en Robador, 43, el trasllat mai va arribar.