[title]
Una de les millors barres del món acaba d'obrir al Raval: la cocteleria Dead End Paradise de Beirut –llistada al número 80 dels cent millors bars del món– acaba d'aixecar la persiana de Dead End Paradise Barcelona (Valldonzella, 30. Cada dia de 16 a 2 h. Dilluns tancat), al cor del Raval. Jad Ballout, propietari de l'establiment, té una història al darrere que uneix la trinxera amb la barra fina. "A Beirut vam tenir un bar anomenat Electric Bing Sutt, que va arribar a estar entre els 50 millors del món, concretament al número 43, l'any 2019". El 4 d'agost de 2020, l'explosió del port de Beirut, una de les conflagracions no nuclears més grans de la història, va reduir la seva cocteleria a runes (i ells van salvar la vida pels pèls).
"Tres dies després de la pèrdua del bar, amics 'bartenders' de tot el món, d'Espanya al Japó, van començar a recaptar diners a través d'esdeveniments, o venent receptes les nostres embotellades. En molt poc temps van recaptar uns 40.000 euros", recorda emocionat el bàrman. Ballout i els seus socis van decidir no repetir Electric Bing Sutt a Beirut, sinó obrir un nou bar: "Es va anomenar Dead End Paradise, i és un bar nascut de la solidaritat". El nom, explica Ballout, expressa la seva identitat libanesa: "La vida a Beirut de vegades pot ser un atzucac, amb bombardejos i inflació, però també és un paradís mediterrani on la gent surt, beu i balla", reflexiona.
L'explosió del port de Beirut va destrossar el nostre bar i el vam reobrir gràcies a la solidaritat
Per aquesta afinitat mediterrània acaben d'obrir el Dead End Paradise barceloní: ell i la seva cap de cocteleria, Jade Ismael (que després de l'explosió va anar a treballar a Suïssa i s'ha instal·lat a Barcelona per a aquest projecte). "Barcelona és molt propera a l'estil de vida libanès i mediterrani, i alhora és una ciutat molt internacional que està creixent molt en l'escena coctelera internacional", opina Ballout. Són a un tir de pedra del carrer Joaquín Costa, milla d'or de les millors noves (i no tan noves) cocteleries de Barcelona: Two Schmucks, Negroni, La Cobra...
Ballout defineix el seu estil de begudes com "a quelcom experimental però sense esnobismes, que és proper al consumidor i que es pot assimilar fàcilment, en termes de textura i sabor". Em fico entre pit i esquena un fenomenal còctel de pa amb tomàquet líquid, on interaccionen vodka i whisky de malt infusionat amb pa i clarificat. Té un toc dolç perquè també porta tomàquet confitat i l'oli d'oliva li dona el toc greixós final. Deliciós.
"Ens hem inspirat en sabors populars de coses que hem descobert a Barcelona", diu. Com per exemple, l'Icy Pink: un còctel amb xurros –han fet un xarop de xurro comprat al carrer Petritxol– que "està inspirat en un dia a la Rambla". Altres futurs èxits de la casa són el Caramel, inspirat "als plaers plans d'un nen al Líban: falàfel i refresc de cola". Cap dels còctels de la preciosa carta –polaroids artístiques amb els colors dels ingredients de cada glop en relleu– passa dels onze euros: "Volem que vingui la gent del barri, bé sigui a prendre un còctel, una cervesa o un vermut. A Beirut el nostre bar té una clientela d'artistes, no de gent folrada de diners, i ho volem mantenir aquí".
El local –que va ser el bar heavy Mojito Rock– és una preciositat tigrada i d'acer tan noctàmbula com diürna: té finestrals de vidre que a l'estiu es poden obrir, i una escala de cargol que porta a un segon pis insonoritzat, que adaptaran com a boîte ballaruca i on serviran la seva versió de còctels "més discotequers, tipus sex on the beach". La barra és oberta: "Aquest lloc no té cerimònia. La gent s'asseu en un banc, a l'escala, en qualsevol lloc mentre espera el seu trago", diu Ballout. Benvinguts al vostre nou bar preferit.
NO T'HO PERDIS: Les millors cocteleries de Barcelona
Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat