Notícies

La Mare de Déu de la Mercè torna restaurada a la basílica

La talla original es podrà tornar a veure a partir del 24 de setembre

Publicitat

La imatge restaurada de la Mare de Déu de la Mercè torna dissabte 24 de setembre a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. L’Arquebisbat de Barcelona ha restaurat la figura original al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya en col·laboració amb la Generalitat. Segons han explicat en un comunicat, la imatge de fusta del segle XIV recupera la "silueta original" després de nou mesos de restauració. En concret, els treballs de restauració han retirat capes de policromia i daurats, s’ha netejat a fons la peça i s’han retirat elements “moderns i estranys” que inclinaven la imatge cap endavant i li donaven "inestabilitat".

Basílica de la Mercè, Barcelona
© PhantBasílica de la Mercè

La intervenció va arrencar amb una exploració exhaustiva de la imatge. La talla gòtica del segle XIV es va sotmetre als estudis realitzats per un equip multidisciplinari format per historiadors, químics i restauradors que inicialment van realitzar una documentació sobre la imatge i l’entorn que han condicionat el seu estat de conservació actual. També es van dur a terme analítiques de la composició i morfologia del seu estrat pictòric per conèixer més a fons quins materials la componien, la seva estructura i quines intervencions havia sofert.

Neteja a fons

El procés de restauració ha consistit a tractar l’atac actiu de xilòfags i la fixació dels aixecaments de la capa de policromia i daurada. Es va dur a terme una neteja a fons que va permetre obtenir un "bon estat de conservació i una bona qualitat tècnica d’execució".

En aquest procés s’ha restaurat el color original de la peça i s’han retirat els nombrosos retocs que s’han fet en època moderna, executats amb diferents tècniques pictòriques. També es va enretirar la base i tots els elements metàl·lics que la subjectaven a la talla original. “Eliminant tots aquests elements s’ha recuperat la silueta original de la talla de fusta del s XIV”, han aplaudit.

Un impacte de la Guerra Civil

La neteja amb l’eliminació dels retocs en la cara de la Verge i a les mans va posar al descobert un cop al front de la Mare de Déu amb pèrdua de suport i reomplert amb massilla. Un impacte produït durant la Guerra Civil. També han sortit a la llum nombroses ratllades en la zona del coll i l’escot provocades per les joies i petits forats fets per les agulles que subjectaven els vestits de roba d’aquesta imatge.

L’escultura de la Mare de Déu de la Mercè és una talla de fusta policromada i daurada, d’època gòtica (ca.1361), l’autoria de la qual s’atribueix a Pere Moragues, escultor, arquitecte i orfebre barceloní.

En els últims 100 anys només havia estat restaurada dues vegades (1939 i 1989) i, fins mesos enrere, la imatge presentava diversos aixecaments i pèrdues de les capes de preparació i pictòriques, a més de la pols ambiental i contaminació.

NO T'HO PERDIS: La Mercè 2022: Guia Completa

Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat