[title]
Satanàs és a la capella. No, no és cap cançó de Slayer, sinó una frase literal: el dia de Sant Jordi, la cafeteria Satan’s Coffee Co. i Stefano Colombo (Xemei) obriran una cafeteria-restaurant als jardins de la Casa de la Misericòrdia. Un fet transcendent; s’obre al barceloní un espai eclesial tancat durant dècades. I no és un espai qualsevol: El Bar Central, la cafeteria de la llibreria La Central, d’autoservei, té un jardí interior, dividit en dues parts. Una és el pati principal, una fantasia gòtica amb palmeres, troncs nuosos i tarongers, que van trobar envaïda de terra i males herbes, i han recuperat amb llambordes i rajoles centenàries. L’altra és un patí limítrof amb l’orfenat de les Germanetes de la Caritat, i és on hi haurà servei de taula formal. No espereu filigranes de rehabilitació sumptuosa, sinó el poder de la pedra i la fusta antiga. Al costat del bar, una sala de lectura/menjadoret.
Calma monacal al costat de la Rambla
Han acabat l’obra fa quinze dies, però sembla que estigui així des de fa cent anys. Marcos Bartolomé, del Satan’s, explica que “això era la casa del capellà, que va morir fa tres anys i ens ho vam trobar fet un caos”. Bartolomé –que és fill dels hostalers que portaven el restaurant del monestir de San Millán de la Cogolla, a La Rioja– explica que «aquest espai té una energia molt curiosa. I mira que sóc poc amic de l'Església», riu, «però aquest espai té una pàtina monacal i d'antic que fan sigui únic a la ciutat». La cosa promet: un espai de calma monàstica a un minut de la Rambla, on el turista –però sobretot el local, client de la llibreria– podrà agafar un cafè, un entrepà o un bon vi en franja de 9 a 22 h i estar-s’hi tota l’estona que vulgui.
S’hi pot accedir des d’Elisabets o des de la secció de gastronomia de la Central. Al matí, s’hi faran esmorzars estil Satan’s. Ara bé, Bartolomé explica que “no serà salvatge i purista com el Satan’s. Aquí no hi han els filtres del Gòtic; aquí podràs demanar un carajillo, cafè descafeïnat o sucre”. L’Ana Bleier, del Xemei i sòcia del projecte, explica que la teca consistirà en “entrepans, sopes i algun plat del dia, amb l’estàndard de qualitat que marquen els productes de Xemei i Satan's”. Espereu entrepans de rosbif, fermentacions fetes in situ, tapetes i una carta de cafè, vins i vermut curta però selecta. Qualitat per a les masses a preus populars: “No tothom entén esmorzar un 'porridge', però sí un bon iogurt amb cereals”, resumeix Bartolomé.
Gelats tot l'any
La tercera pota del Bar Central serà la gelateria Natas, portada per Manuela Rodríguez –ex-cap de pastisseria de Satan’s, amb mili a Tickets, Niño Viejo i els Roca–. Hi haurà gelats artesans tot l’any, alcohòlics, i combinacions de gelat i dolç inspirats en la pastisseria clàssica (nostàlgics del pijama, gaudireu). Com per exemple, un gelat amb pastís, 'a la mode', o amb fruits secs torrats. «Tot es farà aquí, cent per cent natural», diu Rodríguez entusiasmada, que especifica que ja està fent gelats amb les taronges i llimones del pati. Un producte estrella seran els 'floats' (o 'flotaors' al País Valencià, vaja): gelats surant en refrescos i alcohol. No serà una gelateria italiana clàssica, sinò la idea d’una pastissera d’alta cuina del gelat. I no estaran exposats sinó en contenidors metàl·lics, els 'pozetti'. Perquè, per si no ho sabíeu, els grans enemics del gelat són la llum i l'aire. Quan més exposat estigui gelat, mes estabilitzants porta. «I els d'aquí són cent per cent naturals», diu Rodríguez.