Notícies

La Model es convertirà en un teatre amb una obra inèdita sobre l'execució de Puig Antich

L'espectacle posarà en el punt de mira les irregularitats del judici i també hi participaran les germanes Puig Antich

Laia Jordà Sánchez
Redactora
La Model
Foto: Josep Maria de Llobet / Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Fa uns mesos, el centre penitenciari barceloní La Model va commemorar el 50è aniversari de l'execució de Salvadors Puig Antich en mans del règim franquista amb un seguit d'actes i ara, la presó es convertirà en un teatre per tornar a posar al punt de mira la història de l'anarquista i antifeixista català. "El cas de Salvador Puig Antich és una gran mentida, van manipular els fets i la resta de la història i li van treure la paraula, però gràcies al teatre, se la tornarem a donar", explica el vídeo de presentació de l'obra 'Salvador Puig Antich, cas obert'.

Del 4 al 9 de novembre de 2024, La Model acollirà aquest espectacle teatral inèdit basat en la novel·la 'Salvador Puig Antich, cas obert. La revisió definitiva del procés' de Jordi Panyella, amb la dramatúrgia de Mercè Sarrias, la direcció de Jordi Pérez Solé i la interpretació de Marc Pujol, Carme Sansa i Bàrbara Roig.

La representació explicarà la història des del mateix espai on van assassinar Puig Antich i des de la reivindicació. L'espectacle posarà en escena el Salvador real, un personatge que, 50 anys després, encara continua sent un exemple de la lluita contra el franquisme i el seu llegat i història encara continua viu. Les germanes d'en Salvador, la Merçona, l'Imma, la Montserrat i la Carme, també participaran en l'espectacle i, igual que en el vídeo promocional, tornaran a demanar justícia pel seu germà.

'Salvador Puig Antich, cas obert', busca deixar al descobert les irregularitats del judici que va condemnar l'anarquista a la mort i ho farà a partir de la investigació judicial dels advocats Martínez Ramos de la Cruz. També recuperarà la memòria del final del franquisme, en què l'esperança d'un canvi social i democràtic estava més viva que mai i que, involuntàriament va representar, i representa, Puig Antich. La representació reviurà les últimes setmanes, dies i hores abans de l'execució de Puig Antich el 2 de març del 1974.

La Model
Foto: Laura Guerrero

Finançament de l'obra i com aconseguir entrades

Per poder tirar endavant l'obra es va iniciar una campanya de micromecenatge a través de la pàgina web goteo.org, ja que, malgrat les entitats que hi col·laboren, les despeses no queden cobertes. El cost de la producció de l'espectacle, amb la despesa de les 12 funcions d'exhibició a la Model és de 81.003 euros. Les entitats confirmades cobreixen un 20,5% del total de les despeses per poder fer l'obra, cosa que suposa que encara queden uns 30.000 euros per aconseguir i un òptim de 64.398 euros per poder anar sobre segur. Actualment, ja s'han recaptat més de 27.000 euros, el que significa que en els 10 dies que queden per tancar el recapte, necessitarien uns 3.000 euros més.

Llavors, encara es pot donar diners? Sí. Tothom qui vulgui participar-hi pot entrar a la pàgina web i fer un donatiu. Tot i que no hi ha una xifra mínima, a partir dels 10 euros formareu part de la llista d'agraïments i a partir dels 20, rebreu una invitació per veure l'espectacle. Degut a aquest mètode de finançament, no hi haurà la possibilitat d'adquirir entrades per a les funcions, sinó que només es podrà veure si heu rebut una invitació després de col·laborar amb la campanya de micromecenatge. Això sí, l'organització ha avançat que donarà l'opció d'incloure l'espectacle a la cartellera dels teatres catalans que ho desitgin.

La model durant el franquisme

La presó de La Model es va construir l'any 1904 amb un disseny arquitectònic innovador que ocupava dues illes de l'Eixample. Uns anys després de la inauguració i amb l'arribada del franquisme, el centre penitenciari va acollir milers de presos polítics. Alguns presos van morir dins els murs de l'edifici, com va ser el cas de Puig Antich, i d'altres van ser alliberats, com Lluís Companys, Emili Granier i Joan Lluhí, entre molts altres.

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Tardor

    Últimes notícies

      Publicitat