[title]
El parisenc Victor Kiswell obre el balcó de l'àmplia sala de casa seva al carrer Avinyó –una nova botiga de discos 'secreta' a Barcelona– i entra el xivarri de l'escoleta que hi ha al pati interior. Encén un cigar, s'ajup i agafa una còpia en vinil de 'Homework (1997), el primer disc de Daft Punk. "Saps per quan es ven? Per 1.000 euros –diu–. És una bogeria, quan els artistes se separen o es moren s'especula amb els preus, però jo l'acabo de vendre per un preu raonable".
No està segur de fer-se la foto amb el disc, perquè no és, diu, la classe de música que ven. Ell tracta amb discos rars, allò que s'anomena rare grooves (música amb ritmes de funk i disco però de procedències variades: l'Àfrica, el Carib, el Pròxim Orient, l'Àsia... Però també bandes sonores, música de llibreria i altres exotismes (escolteu els seus discos a 'Windows on the world', el programa que fa un cop al mes a Radio Primavera Sound, és una meravella). D'aquí, ja té vinils de Jordi Sabatés i de Mirasol Colores, entre d'altres; ha fet els deures.
Des de fa més de 20 anys, Kiswell s'ha dedicat a descobrir discos per a DJs, productors i col·leccionistes de tot el món, una feina que implica "viatjar, conèixer gent, parlar idiomes, anar a llocs secrets..." I ha tingut clients tan cèlebres com Madlib i Q-Tip d'A Tribe Called Quest, herois de la seva adolescència, que es passaven hores escoltant música amb ell per trobar fragments que poguessin utilitzar en les seves produccions de hip-hop.
Va nodrir, durant anys, els DJ parisencs de 12 polzades de funk i disco de Nova York, i els DJ novaiorquesos de funk francès dels 60, 70 i 80. Ha tingut a casa seva de París importants col·leccionistes que l'han anat a visitar des dels Estats Units i des del Japó. Ha voltat per tot el món, buscant les botigues de discos més recòndites en els pobles i ciutats més petits i allunyats de tot. Té històries per escriure un llibre, tot i que seria més aviat un thriller: "És un món més dur del que sembla, molt mafiós; hi intervenen l'ego i els diners".
Des del juliol a Barcelona
El mes de juliol passat va deixar França per instal·lar-se a Barcelona. Buscava una ciutat culturalment potent i amb un clima que no el deprimís. Malgrat la pandèmia, va utilitzar una petita finestra en les restriccions per venir amb tots els seus discos i muntar la seva botiga 'amagada' en ple barri Gòtic.
Perdoneu que no posem l'adreça exacta, però no us alarmeu, és del tot legal. Per anar-hi, heu de demanar cita a la seva pàgina web. Un cop allà podeu passar-vos l'estona xerrant amb ell –té mil històries per explicar– o no dir res. Us hi podeu estar dues hores o deu minuts. Hi té discos de tots els preus, la majoria entre 30 i 75 €, però també en podeu trobar de 5, 10, 15 i de 2.500 €.
Mentre ens acomiadem, posa uns quants discos en una capsa de cartó, ben protegits, per enviar. Un és el 'Homework' de Daft Punk que ha venut a un preu raonable. "M'encanta l'edifici de correus", diu, mentre s'allunya carrer Avinyó avall cap a l'edifici de Via Laietana, des d'on uns quants vinils continuaran el seu periple vital.
NO T'HO PERDIS: Les 50 millors cançons dels anys 80
Llegeix el número de març de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat