Notícies

La pastisseria del millor xuixo del món ara el fa de xocolata (i és a Barcelona!)

El trobareu en un històric comerç de barri fundat el 1952

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
El chucho de chocolate de la pastisseria Triomf
Foto: pastisseria Triomf El chucho de chocolate de la pastisseria Triomf
Publicitat

Vivim colonitzats per la pastisseria forana i les invencions híbrides delirants: cinammon rolls, cruapans, cruffins, cheesekaes, mochis, tiramisús... Però per sort tenim una arma de gormanderia massiva en forma de canó contra tota aquesta quincalla ensucrada. Es diu xuixo i viu un moment de revival molt dolç (valgui la redundància). Aquesta pasta originària de Girona –on hi ha un obrador especialitzat en xuixos– té la seva millor versió a Barcelona, però: el darrer març, un jurat va decretar que el millor xuixo del món l'any 2024 és el que elaboren a la Pastisseria Triomf de Poblenou

I tenim una notícia molt, molt saborosa. Aquest històric establiment acaba d'engegar la producció i venda de xuixos de xocolata! Només els podreu comprar, però, de divendres a dissabte. La idea de fer un xuixo de xocolata, esclar, parteix de l'èxit sideral que han tingut arran del xuixo de crema. Van passar de vendre'n 10 al dia a 300! "La clientela ens demanava quelcom nou. Primer vam pensar a fer un sabor diferent cada mes, però era massa feina. I la xocolata agrada a tothom, esclar", explica la Gisella Bellart, tercera generació de la Triomf.

I han ajuntat el seu saber fer amb un farcit espectacular: xocolata Bean to Bar del Museu de la Xocolata, és a dir, la fava de cacau transformada en rajola de xocolata a 400 metres de la pastisseria. Això els ho va recomanar l'Olivier Fernández, director del museu, i el resultat és espectacular, a anys llum de les pastes farcides de Nutella. També més saludable: no porta gluten, ni leticina de soja, ni tampoc cap contaminació amb fruits secs. Ja no cal anar a comprar-lo als germans Roca!

Posa un xuixo de xocolata a taula per esmorzar!
Foto: Ricard MartínPosa un xuixo de xocolata a taula per esmorzar!

De moment en fan 120 cada cap de setmana, i ja és un petit gran esdeveniment a escala local: m'hi passo un divendres a quarts de dues, i queden cinc xuixos de crema i quatre de xocolata. No hi arribo: se'ls emporten un nodrit grup de senyores amb aspecte de jubilades planificant el berenar. O sigui que la venjança va ser l'endemà al matí, quan me'n vaig firar un per esmorzar (a tres euros, els de crema a 2,50). Boníssim: la mateixa massa fullada impecable i dolça, amb un fregit de primera, farcida per una xocolata cremosa i de sabor molt intens, amb un puntet de salat addictiu i un rajolí de xocolata decorativa.

Ara bé, tot plegat em porta a un petit dilema: un xuixo de xocolata continua sent un xuixo?  Segons el diccionari català, un xuixo és un xuixo perquè porta crema. 

NO T'HO PERDIS: Els millors dolços de Barcelona 

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat