Notícies

La primera pluja d'estels del 2025 es pot veure avui des de Catalunya

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades recomana veure-la a ull nu, sense telescopis ni prismàtics

Laia Jordà Sánchez
Redactora
pluja d'estels
FOTO: Shutterstock
Publicitat

Cada dia podem aixecar el cap i veure algunes meravelles astronòmiques com la lluna i els estels –això si la contaminació ens ho permet–, però no sempre podem presenciar autèntics espectacles astronòmics. El 2024 ha estat un any ple de fenòmens espectaculars, com un eclipsi total de sol, diferents eclipsis parcials de lluna i les esperades llàgrimes de Sant Llorenç, i aquest 2025 tampoc pinta gens malament. Només hem hagut d’esperar tres dies per donar la benvinguda al primer fenomen astronòmic del nou any, que es podrà veure des de diferents punts de Catalunya aquesta nit, del divendres 3 al dissabte 4 de gener. 

Si aixequeu el cap aquesta nit, podreu observar la primera pluja d’estels de l’any i la segona més intensa de l’any després dels Gemínids, al desembre. Aquesta nit de divendres, els Quadràntids tornaran a il·luminar el cel de Catalunya i observatoris com el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades asseguren que serà “un espectacle únic si la méteo ens ho permet”. Es preveu que el punt àlgid sigui “molt agut i breu, de tan sols 6 hores”, informen els experts de l’Observatori. S’esperen que caiguin uns 100 meteors cada hora i que a les 20 h arreu de Catalunya sigui el moment ideal per fer un “light painting natural del paisatge”; és a dir, com si el cel s’hagués pintat amb ratlles de llum. 

Recomanacions per veure la pluja

Malgrat que la posició de la lluna en quart creixent i el temps siguin favorables, també s’ha de tenir en compte que es preveu que hi hagi força núvols, el que pot dificultar la visibilitat dels Quadràntids. Tot i això, el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades ha avisat que no serà impossible i recomana que, per veure’ls, busqueu un cel fosc destapat i no utilitzeu cap mena de telescopi ni prismàtics, ja que la millor manera de veure el fenomen és a ull nu. A més, també recomanen que us abrigueu, ja que es preveu que les temperatures arribin als 5 graus al vespre en moltes zones del territori. 

Què són exactament els Quadràntids?

Els Quadràntids són els primers meteors visibles des de la Terra de l’any i sempre tenen lloc durant la primera setmana de gener. Es tracta d’un espectacle molt esperat, ja que els meteors d’aquesta pluja són més brillants i ràpids que els d’altres, tot i que no acostumen a tenir un pic d’activitat gaire llarg. Aquests meteors són restes de l’asteroide 2003 EH1, detectat fa 500 anys, i el seu nom prové de la constel·lació Quadrans Muralis, que va ser eliminada del catàleg oficial durant el segle XX.

NO T'HO PERDIS: Què fer aquest cap de setmana a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Hivern

    Últimes notícies

      Publicitat