[title]
Quin temps farà avui? Quin pla tenim per aquest cap de setmana? Entre totes les coses que ens preguntem al llarg de la setmana per organitzar-nos els dies, hi ha un factor en què potser no pensem tant: la contaminació de l'aire. L'any passat, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar que Barcelona era la quarta ciutat d'Europa amb l'aire més contaminat, un factor que, malgrat que no hi pensem cada dia, ens afecta molt més del que ens sembla. Ara, un any després dels resultats de l'OMS, l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l'informe de la qualitat de l'aire de la ciutat durant el 2023 que revela que ha millorat -i amb molta diferència- en comparació als nivells d'anys anteriors.
Segons l'ASPB, la qualitat de l'aire a Barcelona ha millorat i ha assolit els nivells més baixos de diòxid de nitrogen (NO2) de la història des que van començar els registres fa uns 25 anys. Aquest contaminant està associat sobretot al trànsit, raó per la qual la seva disminució s'atribueix en gran part a la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona. La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha descrit la ZBE com a "clau" en la consolidació de la millora de les dades i en la renovació del parc de vehicles. Bonet també ha mencionat la "bona feina" en altres polítiques municipals que també "han contribuït" en la fita. Entre aquestes, ha mencionat la descarbonització del transport públic, la pacificació, la reducció de la velocitat a 30 km/h en alguns carrers i l'impuls a la bicicleta.
Pel que fa als vehicles a Barcelona, segons dades de l'Ajuntament, el 2023 el nombre de turismes que van circular a la ciutat amb etiqueta ECO va ser superior als que circulaven amb etiqueta B (groga). Arran d'això i d'altres mesures de conscienciació ciutadana, els nivells de NO2 i de les partícules PM10 i PM2,5 s'han mantingut per sota dels límits legals fixats per la Unió Europea a totes les estacions de la ciutat. Malgrat la millora, aquests nivells continuen per sobre dels valors guia de protecció de la salut establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i dels futurs límits legals europeus a partir de 2030.
El Cap del Servei de Qualitat i Intervencions Ambientals de l'ASPB, Marc Rico, ha explicat que, gràcies a la repartició de les 10 estacions que recullen aquestes dades, també poden saber quin son els districtes i els carrers amb l'aire més contaminat. Segons les xifres de 2023, l'Eixample és el districte amb els valors d'exposició a la contaminació més elevats i els carrers de València, Aragó o Mallorca, juntament amb les entrades a la ciutat, Diagonal, Meridiana i les rondes, són els punts on la qualitat de l'aire és pitjor.
Un aspecte essencial per la salut
La regidora de Salut, Marta Villanueva, ha posat recordat que la millora de la qualitat de l'aire té "conseqüències directes" en la salut. "L'exposició crònica a la contaminació de l'aire té impacte en patir malalties greus", ha comentat per després puntualitzar que les mesures actuals se situen "en la direcció correcta". Cal destacar que, tot i la millora, l'impacte negatiu sobre la salut continua sent considerable: se li atribueixen al voltant del 8% de les morts, el 36% dels casos d'asma infantil i el 12% dels casos nous de càncer de pulmó cada any. Això sí, en els darrers tres anys s'ha reduït en 600 les morts relacionades amb la contaminació, alhora que també han disminuït els nous casos d'asma infantil i de càncer de pulmó un 15% i un 5%, respectivament.