[title]
Ja és aquí la tardor, l'època de l'any per gaudir d'una de les postres catalanes més saboroses que existeixen: els panellets! En època de pandèmia tots ens hem aficionat a fer receptes. Doncs ara és el moment per aprofitar aquesta traça i fer a casa uns deliciosos panellets segons la recepta d'un dels millors forns de Barcelona: el Forn Baltà, al barri de Sants.
Ingredients per fer el massapà:
750 g d'ametlla molta
750 g de sucre
Rovell d'ou
Aigua
Per donar-li una mica de gust:
Cafè soluble
Llimona
Maduixa
Per decorar:
200 g de pinyons
200 g d'ametlles
Xocolata
Cafè
Coco
Sucre en gra
Com fer panellets de diferents gustos i de pinyons
Els ingredients principals que necessitem per fer el massapà com a base dels panellets són l'ametlla mòlta i el sucre. Això es barreja amb una mica d'aigua o d'ou i a partir d'aquí es fa la massa, que quedi ben fina. Antigament, com que l'ametlla era cara, es feia servir patata o moniato, però ara fem un massapà pur.
Un cop tenim aquesta massa s'hi pot afegir cafè soluble, llimona o maduixa per donar-li una mica més de gust, i els donem la forma que més gràcia ens faci. Els decorem amb els ingredients que preferim (coco, xocolata, ametlles...) i els posem al forn a 220º, uns 8 minuts. No us passeu de temps, si no us quedarà un xurro desfet!
Els panellets estrella del Forn Baltà –i de la resta de Catalunya, com qui diu– són els panellets de pinyons. I aquests tenen un procés diferent:
Posem la massa dels panellets en un bol amb rovell d'ou batut. S'hi afegeixen els pinyons i es mullen amb una mica d'ou perquè es puguin enganxar bé. Per fer cada boleta, cal omplir-se les mans de molts pinyons i anar prement, sense enterrar el pinyó al massapà i donar-li moltes voltes fins que quedi completament arrebossada. Després, es posen els panellets en un recipient apte per al forn i es couen uns 8 minuts a 220º, una temperatura prou alta perquè quedin torrats per fora i que no es desfacin per dins.
Els panellets estrella del Forn Baltà –i de la resta de Catalunya, com qui diu– són els panellets de pinyons. I aquests tenen un procés diferent:
Posem la massa dels panellets en un bol amb rovell d'ou batut. S'hi afegeixen els pinyons i es mullen amb una mica d'ou perquè es puguin enganxar bé. Per fer cada boleta, cal omplir-se les mans de molts pinyons i anar prement, sense enterrar el pinyó al massapà i donar-li moltes voltes fins que quedi completament arrebossada. Després, es posen els panellets en un recipient apte per al forn i es couen uns 8 minuts a 220º, una temperatura prou alta perquè quedin torrats per fora i que no es desfacin per dins.
Senzill, ràpid i boníssims!