[title]
El passat 10 d’octubre, les extraordinàries aurores boreals van tornar a viatjar fins a alguns punts de Catalunya i van tenyir de rosa el cel de Prades, el Montsec i el Berguedà, entre altres indrets del país. Ara, pocs dies després de presenciar la increïble escena, si aixequeu la vista el pròxim dijous 17 d’octubre, podreu veure un altre espectacle astronòmic sense sortir de Catalunya: la superlluna més brillant de l’any.
Aquesta superlluna serà la tercera i penúltima del 2024 i és coneguda amb el nom de superlluna del caçador. Segons ha avançat National Geographic, es podrà veure des de diferents punts de l’Estat, també a Catalunya. El mateix mitjà informa que el seu punt màxim serà a les 13.26 h, un horari que complicarà que la puguem veure bé, ja que el cel encara serà clar. Tot i això, quan es comenci a enfosquir, encara la podrem veure més gran i brillant del que acostumem a fer-ho. De fet, tot i que la intensitat disminuirà, l’efecte visual de percebre la lluna gegant durarà uns tres dies.
Per assegurar-vos de veure bé la superlluna, us recomanem que us allunyeu de les zones amb contaminació lumínica i us acosteu a llocs com miradors i observatoris situats en zones més altes i amb una visió clara. Un altre consell que en aquesta situació us podrà servir d’ajuda seran els prismàtics, ja que, depenent de l’hora en què mireu cap al cel, costarà més apreciar-la per la claredat del dia.
Quina diferència hi ha entre una lluna plena i una superlluna?
La lluna plena és un fenomen astronòmic en què la cara plena de la lluna és visible des de la Terra, i passa un cop al mes, quan la lluna i el sol estan alineats en costats oposats de la Terra. Això fa que el 100% de la cara de la lluna estigui il·luminada pel sol i sembli molt gran i luminescent al cel.
La lluna plena, però, passa a ser superlluna quan es troba al punt més proper a la Terra durant la seva òrbita. Segons la NASA, la superlluna d'octubre serà la "més brillant" i, segons l’organització, no serà l'única de la tardor, ja que n’hi haurà una altra de molt gran el pròxim 15 de novembre.
Què significa la superlluna del caçador?
El nom de superlluna del caçador no és casual, sinó que fa referència a l'època de l’any en què acostuma a aparèixer: la tardor, que està associada tradicionalment a la caça a la zona de l'hemisferi nord. Com que la lluna sortia abans i brillava més que de costum, els caçadors aprofitaven que tenien més hores de llum per caçar i, amb els camps acabats de collir, era encara més fàcil poder veure els animals que hi havia per la zona.