Notícies

La troballa arqueològica en plena Rambla de Barcelona que sorprèn els tècnics

Les obres realitzades en aquest racó emblemàtic de la ciutat posen al descobert el seu passat ocult sota terra

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Editor
Restes arqueològiques de la Rambla
Foto: Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Les obres que s'estan realitzant al peu de la Rambla no paren de donar sorpreses i emeten senyals d'un passat que fins ara romania soterrat molt a prop del monument de Colom. Els tècnics que hi treballen no paren de trobar restes arqueològiques fonamentals per entendre com era la ciutat abans de l'existència del seu passeig més emblemàtic.

La intervenció ha tret de nou a la llum diversos trams del Semibaluard de Drassanes i de les Casernes de les Drassanes, muralles modernes de finals del s. XVIII crucials en la defensa de la ciutat.

Restes arqueològiques de la Rambla
Foto: Ajuntament de Barcelona

També han aparegut restes de l'antic convent de Sant Francesc que hi havia en la part baixa de la ciutat i també s'ha documentat una antiga sínia de pedra que abastia d'aigua freàtica els jardins del convent (s.XIII-s.XVIII) i que posteriorment fou incorporada dins del semibaluard.

També restes medievals

Les obres d'aquest tram també estan traient a la llum restes més antigues, en concret s'han documentat restes de la muralla medieval (s. XIV), el col·lector original de la primera reforma de les Rambles de finals del XVIII i diversos habitatges medievals, just a la cara interna de la muralla medieval, inclosa una font ornamental. També s'han trobat fragments de l'antic mur de la façana de les Drassanes Reials (s. XVII).

Restes arqueològiques de la Rambla
Foto: Ajuntament de Barcelona


El convent de Sant Francesc va estar en funcionament entre el segle XIII i el XIX i les seves restes recuperades permeten imaginar com van ser els seus jardins i els espais de conreu limítrofs que arribaven fins a la part baixa de la Rambla.

Documentació i recobriment

Les obres que afecten la part baixa de la Rambla es preveuen acabar durat la primavera de 2024. El Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament documentarà, datarà i preservarà les restes arqueològiques.

Restes arqueològiques de la Rambla
Foto: ACN


Un cop estiguin acabats els treballs, els vestigis es recobriran protegits amb sauló i terra per a la seva conservació. Amb aquest sistema es preserven les restes que estaran disponibles i localitzades per a futures intervencions.

NO T'HO PERDIS: Un important refugi antiaeri de Barcelona obert amb visites limitades

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat