Notícies

L'Ajuntament comprarà un edifici sencer per fer vuit habitatges de lloguer social públic

El consistori adquirirà l'immoble a un preu un 5% per sota de la mitjana del barri

Laia Jordà Sánchez
El Raval
Foto: Shutterstock
Publicitat

Malgrat que Espanya ha registrat les xifres d'atur més baixes des de 2008, una gran part de la població no té garantit l'accés a l'habitatge. El lloguer a Barcelona ha arribat a una xifra rècord en aquests últims dies, 1.193 euros mensuals de mitjana, una xifra que posa en perill al dret a l'habitatge digne. En mig d'aquesta alarmant situació, cada cop hi ha més gent que sol·licita poder accedir a un pis de lloguer social públic, un tipus d'habitatge destinat a famílies i persones en situació de vulnerabilitat. Ara, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que comprarà un edifici del Raval i destinarà vuit dels nou pisos a famílies a l'espera d'un lloguer social públic

El consistori ha aprovat exercir el dret de tanteig i retracte en la compravenda d'un edifici d'habitatges al carrer de Santcliment, amb una superfície construïda de 832 metres quadrats: 624 destinats a habitatge i espais comuns i 196 a locals. L'Ajuntament invertirà 2.460.600 euros en l'operació, que s'emmarca en l'estratègia d'ampliar el parc públic d'habitatge per guanyar habitatges en zones on és difícil construir-ne de nous. Del total del pressupost, 800.000 euros es destinaran de la compravenda i 1,6 milions es destinaran als treballs de rehabilitació, que es preveu que sigui integral i que inclogui un canvi de distribució dels habitatges. 

El Raval
Foto: Shutterstock

Segons l'Ajuntament, si compra l'edifici pel preu que s'ha marcat, significa que el metre quadrat surt a 3.232,73 euros, una xifra de gairebé el 5% per sota de la mitjana del barri del Raval, situada en els 3.402,17 euros/m², i un 23,68% menys de la mitjana del districte de Ciutat Vella, que és de 4.236,17 euros/m². Aquest, però, no és el primer cop que el consistori fa una operació d'aquest tipus des que es va declarar Barcelona com a zona de tanteig i retracte l'any 2018. Malgrat que la llei, aquest tipus de compra només es pot dur a terme quan hi ha una vulnerabilitat econòmica i social o si els pisos estan en una zona amb processos de gentrificació o de substitució de veïns.

Altres futurs pisos de lloguer social públic

El passat mes d'abril es va iniciar l'enderroc del gimnàs social Sant Pau, al Raval, per construir un nou edifici que, a més d'acollir el nou equipament esportiu, també tindrà 36 habitatges de lloguer social públic. L'objectiu principal tant dels pisos com del nou gimnàs és que tothom pugui gaudir de l'esport i accedir a l'habitatge en condicions d'igualtat. Tots els pisos tindran una o dues habitacions i estaran dirigits a persones en situació de vulnerabilitat i sol·licitants d'habitatge de protecció social, els quals pagaran un lloguer ajustat als seus ingressos i que mai serà superior als 400 euros.

Uns mesos abans, al febrer, la Generalitat va anunciar la compra d'una promoció de 192 habitatges de lloguer assequible al barri de la Marina del Port Vermell. Segons el govern, es preveu que els pisos puguin començar a donar la benvinguda als seus nous inquilins a finals de 2025.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat