[title]
Tornen les cues als restaurants del centre. Però al Lanto (València, 646. T. 658 94 11 31) en una cantonada desèrtica de Meridiana amb el Clot, no n'hi ha. Perquè a l’una menys cinc del migdia, les seves setze places, amb doble torn, ja són plenes, via reserva. Oblideu-vos de trucar: funcionarà millor si tireu de watsapp.
En Ricardo García i la seva parella, la Rika Nakahori, fan el miracle de servir un menú diari gurmet i creatiu, de cinc plats (dos aperitius, entrant, principal, postres i una beguda) a 16’50 euros. Tot fet des de zero: des del pa i els croissants d'esmorzar (que amassen a les tres del matí!) fins a la mantega amb coriandre que acompanya el pa. Veure Garcia –un xef rodamón que ha passat per Michelins de París, Londres, Barcelona o Dinamarca– treballar en el seu primer negoci propi és un espectacle: ell davant de la 'mise en place', controlant-ho tot amb una eficiència metòdica de tiralínies.
Un menú tipus: puré de tomàquet amb xili, botifarró de Burgos i amanida de colinap, i seitons amb fonoll i amanida de remolatxa. Xiitake amb maionesa al carbó i pecorino. I un final de traca amb un pit de pollastre a la Royal i puré de coliflor, fet a baixa temperatura, rematat en brasa sobre un fons de la mateixa au, amb una sublim interacció entre el puré i el pollastre, i préssec amb farigola i 'crumble' d'avellana per postres. Filosofia japonesa, batec clàssic francès i esperit d’aprofitament nòrdic... En un menú diferent cada dia, i que no arriba als 17 euros! Per què complicar-se tant la vida?
“Els japonesos pensen que amb menjar-ne una mica d’un plat ja en tens prou. Comparteixen els plats pel simple fet que a mig menjar-los ja no hi ha res de nou. I se’m va acudir: per què no adaptar aquesta filosofia a la cuina que he après?”, explica García. El cuiner no emmagatzema receptes: mira quina matèria fresca té cada matí i a partir d'aquí fa els plats. "La cuina em surt més fresca i espontània si treballo així", diu.
La majoria d’elaboracions tenen un toc del 'kamado', aquella barbacoa nipona de ceràmica en forma d’ou. L’única tria possible és entre un principal de peix o carn i una opció vegana, i les nits de cap de setmana fan una degustació de sis plats a 35 euros. A partir del mes de desembre el menú s'apujarà un euro, però, així i tot, segueix essent un regal.
NO T'HO PERDIS: Els millors menús de migdia
Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat