Notícies

L'any més càlid de la història: durant el 2023 la mitjana de temperatura global va ser de gairebé 15 graus

La causa principal de l'escalfament global continua sent l'emissió dels gasos de l'efecte hivernacle

Laia Jordà Sánchez
calor
Foto: Shutterstock
Publicitat

No us sorprendrà: el 2023 s'ha convertit en l'any més càlid a escala global des que hi ha registres de temperatura, segons el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus.

La temperatura mitjana global de l'any passat va ser de gairebé 15 graus, concretament 14,98 °C, la qual està 1,48 °C per sobre dels nivells preindustrials entre 1850 i 1900. Aquesta última dada és molt important, perquè s'aproxima al límit de seguretat que es va establir a l'Acord de París l'any 2015, on es va pactar mantenir l'increment de la temperatura mitjana mundial per sota de 2 °C respecte als nivells preindustrials i intentar limitar-lo a 1,5 °C. Aquest últim any, doncs, la temperatura mundial ha augmentat fins a 1,48 °C respecte del nivell preindustrial, acostant-se molt al màxim delimitat, on encara es podria contenir la intensitat dels episodis de calor extrema, les precipitacions intenses i els períodes de sequera, entre altres conseqüències. Si l'escalfament global arribés als 1,5 °C per sobre, podria comportar riscos per als sistemes naturals i humans, segons el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi climàtic. 

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus ha alertat que, si continua la tendència dels darrers anys, en els pròxims mesos es podria sobrepassar temporalment aquesta línia vermella.

Infografia: ACN

Pel que fa a Barcelona, l'agost de 2023 es va registrar la nit més tòrrida des que es tenen registres, amb una temperatura mínima de 27,9 °C. Si analitzem el conjunt de Catalunya, 2023 ha estat el segon any més càlid i dels més secs, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), només superat pel 2022.

La contaminació: principal causa de l'escalfament

Malgrat les crides per combatre el canvi climàtic, la contaminació continua en augment i Copernicus atribueix la culpa de l'escalfament als gasos de l'efecte hivernacle. Durant el 2023, les concentracions de gasos de l'efecte hivernacle van assolir els nivells més alts registrats mai a l'atmosfera. Segons les Nacions Unides, les emissions globals de gasos s'han de reduir un 7,6% cada any entre el 2020 i el 2030 per frenar l'escalfament global a 1,5° aquest segle.

Infografia: ACN

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer a Barcelona al gener

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Un email que realment t'encantarà

Loading animation
Aquest mail ja està registrat. Prova'n un altre!

Facilitant el teu correu electrònic acceptes els nostres termes i condicions i la polítiques de privacitat, així com que t'enviem correus electrònics de Time Out amb notícies, esdeveniments, ofertes i promocions de clients.

🙌
Genial, ja t'has subscrit!

Gràcies per subscriure't! Descobreix la primera newsletter a la teva safata d'entrada molt aviat!

Últimes notícies

    Publicitat