[title]
No han passat ni tres mesos des que va tancar L'Hortet que els seus emblemàtics porticons de fusta ja tornen a fer bonic, ben obertes, al carrer Pintor Fortuny, 32. Ara el local acull el nou Pötstot del Raval, un restaurant que lliga molt bé amb el que oferia l'antic establiment (i aquest tram de carrer, ja que al número 25 hi ha el Biocenter). Si L'Hortet va ser pioner de la cuina vegetariana a la ciutat i l'ha estat servint durant 35 anys (del 1990 al 2025), el Pötstot ja és directament vegà i sense gluten, perquè tothom hi pugui menjar i ningú quedi exclòs.
L'altra diferència és que L'Hortet tenia menú de migdia i el Pötstot no, però "aquí pots menjar per menys de 20 euros", assegura Manel Forés, propietari del restaurant amb Quim Viñas, un tàndem que, amb aquest ja suma tres establiments, comptant el Pötstot de l'Eixample i el Casa Àngela de Sagrada Família. "Buscàvem local i ens hauria agradat estar al costat de L'Hortet, perquè ens encantava", confessa Viñas. Però les circumstàncies van dur a tancar L'Hortet i que el local estigués disponible perquè ells poguessin conservar-ne part de l'esperit.

Essència renovada
No són només els porticons ni l'aposta per la cuina vegetal i saludable, el que s'ha conservat. Han restaurat les taules de fusta i l'espai respira un ambient acollidor semblant al d'abans, però més lluminós, i una petita sala al fons, gairebé un reservat, que convida a la intimitat. Trobareu els plats de la carta a les pissarres de fora: és la mateixa que el Pötstot de l'Eixample, del xef Guillem Corral, i que admet un canvi per temporada, però és variada i constatem que qualsevol elecció és una aposta segura.
Els hits de la casa són les croquetes (de remolatxa i formatge, de ceps i tòfona negra i d'espinacs a la catalana amb un toc de curri), delicioses totes; i la sobrassada vegana (la sabrossada), que té un regust dolç que recorda la mel que s'hi posa a vegades. Però hi ha molt més: el caneló tofonat és perfecte, tant pel que fa al sabor com a les diferents textures; el porro confitat, fresc i gustós; l'arròs D.O. del Delta de l'Ebre de bolets de temporada, al dente i amb la potència i el punt just del socarradet.

Gent d'aquí, cuina d'aquí
"També surt molt la lasanya de verdures amb formatge d'anacards", explica Forés. Tot ho fan ells, també les hamburgueses (de mongetes vermelles i carabassa o de tofu fumat) i les postres. "Per assegurar-nos que no hi ha contaminació creuada no pot entrar res de fora, alguna vegada algú ha volgut portar un pastís i hem hagut que dir que no, ens sap greu, però no ens podem arriscar", diu. Els celíacs, per tant, poden estar tranquils i, a més, contentíssims de tenir tanta varietat de sabors: apunteu dolços com el cheesecake, molt suau o el flam de coco i mango, molt fresc.
"Som gent d'aquí que vol fer cuina d'aquí", diu Forés referint-se a la cuina mediterrània. Al Pötstot no hi trobareu fusions estranyes, però sí un repertori de plats boníssims que pot menjar tothom, sigui la parella vegana, la cosina celíaca o els parents omnívors, que no s'ho podran creure. Imprescindible deixar fora els prejudicis per adonar-se com de gustosa i vibrant pot arribar a ser una cuina saludable, inclusiva, i respectuosa amb els animals i amb el planeta.

