[title]
Quan l’any arriba a la seva fi, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra recopilen les noves paraules que han emergit al llarg dels darrers 365 dies. Aquesta tria de neologismes -és a dir, noves paraules-, arriba per vuitè any consecutiu en forma de votació: de les 10 paraules escollides, tothom qui ho desitgi pot votar la que consideri que ha de ser el neologisme del 2021. La paraula guanyadora, a més, serà candidata a entrar al diccionari normatiu de la llengua catalana.
I quines són les paraules candidates? Les entitats organitzadores han triat aquests neologismes per a la votació, que es tancarà el proper 19 de desembre. Per votar només cal omplir el formulari que trobareu a www.neologisme.cat
- ANTIVACUNES m. i f. i adj. Persona que està en contra de les vacunes perquè en qüestiona l'efectivitat o considera que poden ser perjudicials per a la salut.
- CISGÈNERE m. i f. i adj. Persona en què la identitat de gènere que sent com a pròpia coincideix amb la que se li ha assignat en néixer.
- CRONIFICAR v. tr. Fer esdevenir crònica alguna cosa, especialment una malaltia.
- DISFÒBIA f. Aversió envers una persona discapacitada.
- DISTÒPIC -A adj. Relatiu a una societat futura imaginària organitzada d’una manera opressiva o totalitària.
- EDATISME m. Actitud discriminatòria envers una persona per la seva edat, especialment en el cas de persones d'edat avançada.
- MONODOSI f. Dosi continguda en un medicament envasat individualment, destinada a prendre's d'una sola vegada.
- NEGACIONISME m. Actitud que consisteix en la negació sistemàtica i irracional de fets històrics demostrats o de teories que tenen l'aval d'un consens científic unànime o pràcticament unànime.
- PODCAST m. Fitxer de ràdio, de so o de vídeo destinat a la difusió per Internet.
- PRESENCIALITAT f. Estat de l'activitat o de la persona que és present en un lloc determinat.
Si tirem enrere, veurem com els neologismes guanyadors els anys anteriors han estat paraules que ens remeten al context en el qual van sorgir. Així, l’any 2014 el neologisme escollit va ser el mot ‘estelada’, el 2015 va ser ‘dron’, el 2016 ‘vegà –ana’, el 2017 cassolada, el 2018 sororitat, el 2019 emergència climàtica i animalista i el 2020, malauradament, el neologisme de l’any va ser coronavirus.
NO T'HO PERDIS: 15 expressions d'argot local que tot barceloní hauria de conèixer
Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat