[title]
Si parlem de residus i materials que contaminen el planeta, segurament un dels primers que us vindran al cap són els plàstics. Sigui en envasos, roba o en qualsevol altre format, els plàstics són un dels materials més nocius per al medi ambient, però també per a la nostra salut. Més enllà de les ampolles i els embolcalls dels aliments, els plàstics es poden presentar d’altres maneres més discretes i que poden ser imperceptibles, fins i tot per als filtres de les depuradores. Estem parlant dels microplàstics, que són partícules de menys de cinc mil·límetres de diàmetre que es troben en productes de tota mena, des dels cosmètics fins a d’altres d’ingeribles.
Cada cop hi ha més estudis que avisen i consciencien del perill d’ingerir aliments que continguin un alt nombre de microplàstics, i l’últim que s’ha publicat ha estat un de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’estudi del Grup de Mutagènesi del Departament de Genètica i Microbiologia de la UAB ha revelat que les bossetes de te que comprem al supermercat alliberen milions de microplàstics i nanoplàstics durant el seu ús. Segons el que explica l’estudi, les bosses que s’han utilitzat estan disponibles comercialment i estan fetes amb els polímers niló 6, polipropilè i cel·lulosa. Quan els investigadors van preparar la infusió, van observar que el polipropilè allibera aproximadament 1.200 milions de partícules per mil·lilitre, la cel·lulosa allibera uns 135 milions de partícules per mil·lilitre i el niló 6 allibera 8,18 milions de partícules per mil·lilitre.
“Hem aconseguit caracteritzar de manera innovadora aquests contaminants amb un conjunt de tècniques d'avantguarda, la qual cosa constitueix una eina molt important per avançar en la recerca sobre els seus possibles impactes en la salut humana”, ha assegurat la investigadora de la UAB, Alba García. Després de caracteritzar-les, les partícules es van exposar per primer cop a diferents cèl·lules intestinals humanes per veure com hi interactuaven. L’observació va revelar que l’absorció més alta dels microplàstics i nanoplàstics la feien les cèl·lules intestinals productores de mucosa, el que pot derivar en un problema greu de salut a llarg termini. El resultat subratlla la necessitat de dur a terme més investigacions sobre els efectes que l'exposició crònica a aquests residus pot representar per a la salut humana.
Llavors, hem de deixar de prendre te? Malgrat que la investigació no obligui a deixar d’ingerir infusions de bossa, sí que adverteix dels perills que comporten. Per aquest motiu, en lloc de les bossetes de te del supermercat, recomanen comprar les infusions i el te a granel, ja que no es produeix en massa ni es processa de manera industrial, el que significa que el seu sabor és més fresc i de millor qualitat.
El perill d’ingerir microplàstics
Els investigadors de la UAB asseguren que la contaminació per residus plàstics “representa un repte ambiental crític amb implicacions cada cop més grans per al benestar i la salut de les futures generacions”. A més, l’estudi assenyala com a font principal de contaminació per microplàstics i nanoplàstics els envasos d'aliments, que presenten els residus d’una manera discreta i fàcil d’inhalar i ingerir.