[title]
El clàssic Barça-Madrid e(n)s transporta als bars: a l'arriscada pregunta de si són millors els bars de Barcelona o de Madrid, la resposta és tan clara com canviant... segons qui respongui. Tenim arguments per tot, i així ho demostra un nou documental que fa pocs dies que podeu veure a Filmin i que va ser seleccionat a la secció Cinema Cocina de la 25a edició del Festival de Màlaga 2022. 'BarMad. Las 7 diferencias', recorre les dues ciutats citant als seus ciutadans a les diverses versions del bar de sempre per analitzar set conceptes: l'esmorzar, l'espai, la tapa, el cambrer, la canya, el client i la copa. Podríem dir que els tres directors - David Salvador, Víctor Solsona i Jordi Busquets - són neutrals: "Tots tres som de Barcelona però hem viscut a Madrid. Som molt de Barcelona, però també som molt de Madrid!", diu Busquets.
A Madrid, el documental visita la Chocolatería San Ginés, la Casa Camacho, la Taberna Almería, La Figal, el Bar Palentino -que va tancar-, El Doble i el bar de copes Toni 2. A Barcelona, han anat a la Granja Viader, el Bar Calders, la Bodega Carol, l'Homo Sibaris, el Lokillo, el Canigó i la cocteleria Bobby Gin.
Segons han explicat a Time Out Barcelona, l'objectiu del documental no és posicionar-se, sinó generar preguntes i deixar que els qui viuen els bars dia a dia -consumidors, propietaris, treballadors, etc.- parlin. Si generalitzem, podríem dir que a Barcelona som més de taules i a Madrid més d'estar drets i més moviment. A Madrid hi ha molta més tapa gratis que a Barcelona -això és veritat. I el que aquí és una tapa allà és una 'ración'. Les diferències lèxiques també existeixen amb la cervesa: aquí demanes una "canya" i et posen una copa. Si un barceloní va a Madrid haurà de demanar un parell de canyes per quedar-se satisfet.
I més enllà de tot això: com és la professionalització dels cambrers i cambreres a Barcelona i a Madrid? Com tirem la canya a un lloc i a un altre? Com som com a clients? On som més sociables? Qui fa més 'afterworks'? Qui té més tradició coctelera?
Totes les respostes les trobareu en aquest documental, però sobretot anant als bars, esclar. "Al final, el bar és l'espai compartit, i com diu un dels entrevistats, un bar és un bar, aquí i arreu del món!", conclou Busquets.