[title]
El Govern central està preparant, per primera vegada, un projecte de llei en el qual es concretarà per conveni com serà la relació entre les empreses i els empleats que treballin des de casa. La llei regularà el sou, la jornada laboral, els descansos, l'ús d'elements de l'empresa i, el més important, com compensaran les empreses als seus treballadors per les despeses que els generi el teletreball.
Un dels primers costos que assumiran les empreses serà el percentatge de les factures de la llum corresponent al consum extra que realitzi el treballador per la seva activitat laboral. L'empresa també es farà càrrec d'una part del mobiliari o equip informàtic necessaris perquè l'empleat pugui desenvolupar bé el seu treball.
La llei vol garantir la conciliació entre la vida laboral i la familiar
El projecte de llei regularà l'horari de la jornada laboral a casa i els descansos, per a evitar els inconvenients d'aquesta modalitat de treball, com el ‘tecnoestrès’, l'horari continu, la fatiga informàtica i la ‘connectivitat digital permanent’.
A més, tal com ha avançat el diari ‘Expansión’, la llei garantirà “certeses sobre la utilització del treball a distància, incloent el dret a la conciliació”. Per tant, es reglamentaran els requisits necessaris per a un exercici equilibrat entre dones i homes, de manera que es pugui garantir la conciliació entre la vida laboral i familiar.
Drets i condicions dels teletreballadors
“Les empreses estalvien més de 2.000 euros a l'any per empleat que passa a la modalitat de teletreball, en espai, aigua, llum, wifi, neteja, equipaments, manteniment i menjador o vals pel dinar”, va especificar el professor d'Economia a Stanford Nicholas Bloom, en la contra de ‘La Vanguardia’ del passat dilluns.
És clar que cap treballador hauria d'assumir les despeses que impliqui exercir des de casa i que, donat l'estalvi que aquest canvi significa per a les empreses, són aquestes les que han d'assumir costos, per a assegurar que les condicions i els drets del teletreball siguin els mateixos que han hagut fins ara al treball presencial.