Notícies

Les extraordinàries aurores boreals es podran veure a Catalunya aquest cap de setmana

L'espectacular fenomen està relacionat amb les flames del Sol que ha detectat la NASA, les més grans des que es tenen registres

Laia Jordà Sánchez
Redactora
aurora boreal Catalunya
Foto: X / @parcastroprades
Publicitat

Veure aurores boreals és el somni de milers de persones que, per complir-lo, fan llargs viatges cap al nord d'Europa. Tot i això, alguns tornen amb les mans buides. Aconseguir veure les aurores boreals en persona no és una tasca fàcil, i és gairebé impossible si es vol fer sense sortir de Catalunya, però, el passat mes de maig, van sorprendre els habitants de diferents ciutats del territori. El cel es va tenyir de colors rosats, verds i blaus a molts punts de Catalunya, i alguns afortunats van poder captar el moment amb les seves càmeres per no oblidar-se mai d'aquest extraordinari fenomen.

Uns mesos més tard, el fenomen es podria repetir. Aquest cap de setmana, durant les nits del dissabte 12 i el diumenge 13 d'octubre. Però, com pot ser que un fenomen tan difícil de veure al nostre país es repeteixi per segon cop en menys de sis mesos? Doncs bé, fa ja un temps que la NASA i la comunitat científica avisa que el Sol es troba dins un cicle d'alta activitat, el que significa que expulsa les flames més grans detectades des que es tenen registres. El passat mes de maig, la NASA va assegurar que les aurores boreals vistes a diferents punts del món, inclosa Catalunya, van ser producte de la tempesta solar més forta en els últims 20 anys i, les d'aquest cap de setmana, comparteixen el mateix origen.

Aurora Boreal. Laponia
ShutterstockAurora Boreal. Laponia

Fa uns pocs dies, l'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA va detectar una explosió de categoria X9.1, la més potent mai registrada i que va superar fins i tot la del passat mes de maig que va provocar les aurores al nostre territori i que era de categoria X8.7. L'organització assegura que, aquestes erupcions solars no només es repetiran durant el 2025, sinó que continuaran en augment, el que es pot traduir en més ocasions de veure aurores boreals sense sortir de Catalunya.

Des d'on es veuran les aurores?

Malgrat que no se sap amb certesa quins són els millors punts per veure les aurores boreals d'aquest cap de setmana, el Parc Astronòmic del Montsec, a Lleida, és un dels llocs on es van veure amb més claredat el passat 14 de maig. El seu equip va assegurar que va ser la "més potent registrada mai des de les nostres latituds almenys en els darrers 150 anys". Si sou de Barcelona, però, el parc del Montseny és un dels llocs més recomanables, tot i que si aneu a altres punts de Catalunya, és molt probable que tingueu més possibilitats de veure-les. Prades i el Montsant, a Tarragona, i el Cap de Creus, a Girona, són alguns dels punts on es van veure les aurores amb més claredat el darrer cop que les vam tenir al país.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a l'octubre a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Tardor

    Últimes notícies

      Publicitat