[title]
Cada cultura té la seva cuina característica i, malgrat que tots els plats que la conformen tenen un encant especial, n’hi ha alguns que costen més que d’altres. A Catalunya tenim la sort de gaudir d’una cuina per llepar-se els dits amb propostes com els canelons, l’escalivada, l’esqueixada i els bunyols, i a Barcelona hi ha un piló de restaurants on gaudir de la cuina de casa nostra. Malgrat que diguem meravelles de la nostra gastronomia –una reputació ben merescuda–, tampoc ens escapem de tenir algun plat que no acaba de fer el pes a una gran part de la població, no només catalana, sinó a escala internacional. De fet, n'hi ha un en concret que agrada tan poc, que ha entrat dins la llista dels pitjors del món.
La plataforma en línia de guies de viatge TasteAtlas ha publicat la seva llista anual dels 100 plats amb pitjor valoració del món per al 2025. Per elaborar-la, l’empresa ha comprovat més de 600.000 valoracions d’usuaris globals i, sorprenentment, les faves a la catalana es troben entre les 20 primeres posicions. Concretament, el plat ha estat considerat el 16è pitjor del món, amb una puntuació de només 2,3 punts sobre 5. És cert que, de la gastronomia catalana, les faves a la catalana no són l’opció més popular i s’han de demanar si esteu disposats a quedar-vos tips, ja que no és un plat que es caracteritzi per la seva lleugeresa.
La plataforma especifica que, tot i la mala puntuació, el plat es prepara a Catalunya des de fa molts anys i que les primeres receptes daten de mitjans del segle XIX. També explica que, malgrat poder menjar-ne tot l’any, són “un estofat contundent” que es consumeix normalment durant la temporada de collita, des de febrer fins a finals de juny, aproximadament, i aclareix que les tradicionals se serveixen en un plat de fang. A més dels ingredients essencials, com les faves, el brou, la botifarra negra, la ceba, l’all, el vi blanc i el tomàquet, entre d’altres, TasteAtlas també recomana tastar-les acompanyades amb pa de barra, que descriuen com “una baguet feta a l’estil espanyol”.
Els pitjors plats del món
Som conscients que la nota de les faves a la catalana ha estat decebedora, però no és la més baixa de la llista, sinó que hi ha propostes que han rebut un 1,6 sobre 5, com és el cas del blodplättar. Aquest menjar típic de Suècia ha estat reconegut com el pitjor plat del món, i és que el seu nom popular tampoc n’ajuda a millorar la reputació. També conegut com a blood pancakes (‘creps de sang’), són unes creps clàssiques només que, en lloc de sucre o mantega, s’hi afegeix sang animal per fer-les més fosques.
En segon lloc trobem el blodpalt, un plat típic de Finlàndia que ha rebut un 1,8 sobre 5. Es tracta d’unes mandonguilles que, malgrat que tradicionalment es feien amb sang de ren, avui s’elaboren amb la sang d’altres animals, i fins i tot se’n poden trobar varietats fetes amb patates triturades. El pòdium el completa una altra proposta sueca, en aquest cas sense sang pel mig. El calskrove s’ha endut la tercera posició i consisteix en una mena de pizza calzone farcida amb hamburgueses, pa, guarnicions, salses i patates fregides, un plat creat per a aquelles persones que no saben si demanar-se una pizza o una hamburguesa després d'una nit de begudes. Aquests són els 10 pitjors plats del món:
1. Blodplattär, Suècia
2. Blodpalt, Finlàndia
3. Calskrove, Suècia
4. Svið, Islàndia
5. Cucs de seda fregits (hon mhai), Tailàndia
6. Chapalele, Xile
7. Anguiles en gelatina, Regne Unit
8. Hamburguesa de ramen, Estats Units
9. Curri àcid de vísceres de peix tailandès (kaeng tai pla), Tailàndia
10. Amanida d’alfàbrega, Grècia
*Podeu consultar aquí la llista completa de Taste Atlas