[title]
És temporada dels calçots i romesco. I Girona no se n'escapa, de la fal·lera pels calçots. La terra verda del nord de Catalunya va plena de restaurants de brasa i platillo –que és la cuina del sofregit de l'Empordà– on també toquen d'allò més bé la ceba deliciosa. I si voleu fer una calçotada urbana, aquí teniu les millors calçotades de Barcelona. I si teniu l'esperit de fer-vos-ho vosaltres mateixos, trieu graella per fer una bona carn a la brasa i calçots llestos.
1. El Trull d'en Francesc

No només de peix viu l’Empordà. Això és el que deixa clar el Trull d’en Francesc amb la seva carta, una mostra clara de la cuina més tradicional empordanesa, elaborada principalment a partir de carns de la comarca o de les dels voltants. L’ànec n’és el protagonista. La cuixa la fan rostida ben cruixent, el magret a la brasa i el foie en terrina o a la paella, poêle, amb poma confitada i salseta de cabernet sauvignon. L’actor secundari és el porc del qual, al Trull, també ho aprofiten tot. Però anem al que ens ocupa: Ofereixen un menú del calçot per 35 euros que inclou: entrants (escudella de galets amb pilota, xató o amanida), primer plat (calçots amb romesco, carxofes o canelons), segon plat (carn a la brasa o bacallà) i postres. Calçotada amb primer d'escudella barrejada? Molt a favor!
Placeta de l'Oli, 1. T. 972 569 027 (Boadella i les Escaules)
2. El Racó d'en Pep

Si us apassionen els cargols i perdeu el cap per un bon entrecot, el Racó d’en Pep és el vostre lloc. Un restaurant familiar, de cuina casolana i de mercat, regentat per en Pep i la Joana des de 1994. Al Racó, la carn, sempre a la brasa i km0, és el protagonista. Dos exemples i un de propina que la gent repeteix una vegada i una altra: La galta de porc macerada (sense os), el secret de porc ibèric i el filet de porc a la brasa gratinat amb allioli de sobrassada i mel. Tampoc podeu marxar de can Pep sense tastar els calçots arrebossats, la seva especialitat quan n'és temporada. A més, disposa de carta sense gluten i vegetariana. Truqueu-los i us faran un vestit a mida. I menjar a l'aire lliure, sota les moreres del seu hort, és una delícia.
Carrer del Raval, s/n. 972 42 81 80 (Sant Gregori)
3. L'Argadà

Sí, a Girona ciutat també hi fan calçotades, per descomptat. Com no n'han de fer, si a Madrid ja hi ha tota una escena de calçotades especialitzada, i els pixapins de Can Fanga s'han erigit en els campions del calçot urbà? L'Argadà, fundat l’any 1893 i especialitzat en cuina catalana, encara cuina la carn (sempre gironina) en un grill de llenya. De fet, se'l coneix amb el nom de 'la braseria de Girona'. A més, cada temporada ofereix els plats de cada estació com els calçots, bolets, carxofes o carn a la brasa. I ull, que la seva oferta de calçots és immillorable: tenen un molt complet menú de caps de setmana a 29 euros, que en realitat és una carta camuflada. Pagant un extra de 4 euros, gaudireu d'una teula de 12 calçots (podeu fer el mateix entre setmana, que surt més barat i tot). O sigui que, com diria el meu avi, calçotada que te crio al preu de l'edat de Cristo! Ara bé, en confiança... Qui vol una trista ceba allargada a la brasa si té faves i pèsols ofegats a la menta a l’estil de l’Empordà? Entre una dotzena llarga d'opcions més.
Avinguda de Ramon Folch, 7. T. 661 35 63 04 (Girona)
4. Can General
Can General, a Aiguaviva, és un restaurant que combina la tradició gastronòmica catalana amb un toc contemporani en un entorn rústic i acollidor. La seva cuina es basa en producte de proximitat, amb una bona mà per als arrossos i els guisats. L’espai, una masia reformada amb bon gust, convida a gaudir sense presses, amb un servei pròxim i atent. Ideal tant per trobades familiars com per un bon àpat de cap de setmana, disposen d'un menú tancat de calçotada a 30 euros que disposa d'una teula de 15 calçots de primer, i segons de carn a la brasa, bacallà o melós de vedella (begudes a part).
GIV-5331, km 1. T. 972 47 30 63 (Aiguaviva)
5. La Barca de Bescanó

Molt a prop de Girona, a la porta d'entrada de les Guilleries, La Barca de Bescanó és un restaurant sense grans luxes però amb encant: una masia a la vora del Ter als afores del molt pintoresc Bescanó. Estan especialitzats en receptes de caragols a la llauna, de diferents varietats (tomata, picaresca, allioli...) i el bacallà, cuinat, per exemple, a la crema de ceps, a la mussolina d'alls o al rocafort. Ara bé, també toquen la brasa d'allò més bé, i això inclou dos menús de calçotada a 36,75 i 39,95 euros, tot inclòs. Això significa que si no us resigneu a la carn a la brasa, aquí us esperen arròs a la cassola a l'estil de l'Empordà, arròs negre o bacallà amb samfaina.
Carrer de la Barca, s/n. T. 972 44 01 31 (Bescanó)
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Girona