[title]
Hi ha tantes maneres de viatjar com persones al món. Amb una motxilla amb l'imprescindible carregada a les espatlles, de càmping, en apartaments i fent un 'solo trip' són algunes de les gairebé infinites opcions que hi ha. Si gaudiu d'un pressupost força més elevat, una altra forma de conéixer món és en hotels d'alta gamma i restaurants i experiències no aptes per a aquells amb la butxaca buida. El turisme de luxe ha anat en augment en els últims anys arreu del món, i Barcelona no ha estat cap excepció. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), les places als hotels de cinc estrelles i de gran luxe s'han disparat un 50% en deu anys.
Mentre que el 2012 hi havia més de 8.600 llits en aquesta mena d'equipaments, l'any 2022 la xifra es va disparar fins a superar els 13.200. Segons les dades més recents del consorci Turisme de Barcelona del passat mes de juliol, la ciutat té 445 hotels de tota mena que suposen 78.083 places. Del total, fins a 6.717 llits són de gran luxe, un 8,6%, i 6.579 de cinc estrelles, 8,4%, és a dir, un 17% de les places d'hotel a Barcelona estan dirigides al turisme d'alta gamma, gairebé dues de cada deu. Tot i que encara no hi ha dades oficials, al llarg del passat 2023 les dades també van augmentar, una evolució que el Gremi d'Hotels de Barcelona qualifica d'"extraordinària".
El president del gremi, Jordi Cols, ha assegurat a l'ACN que l'augment de les places és un símptoma de la "millora del tipus de visitant" que tenen i ha afegit que "és un exponent claríssim que estem anant pel camí que volem anar". Aquesta tendència en augment del turisme de luxe a la ciutat no és un cas aïllat a l'arc mediterrani, sinó que la majoria de grans ciutats de la zona també viuen la mateixa situació. Tot i això, diferents experts asseguren que Barcelona té un "bon marge" per créixer perquè encara es troba "lluny" del percentatge de places d'alta gamma que tenen capitals europees com París, Londres i Roma. Cal destacar que fa vint anys a Barcelona tan sols hi havia un hotel de gran luxe, mentre que ara ja n'hi ha més d'una vintena i que, com apunta el professor de la UOC expert en turisme, Pablo Díaz, actes com la Copa Amèrica de Vela o el Mobile World Congress contribueixen a la tendència a l'alça.
Uns beneficis no redistribuïts
Malgrat que aquest tipus de turistes gasten molts diners a la ciutat, no arriben als treballadors ni s'inverteixen en millores per als ciutadans. "És cert que aquest tipus de visitants gasten més, però això no es tradueix en una redistribució dels beneficis", apunta la investigadora del col·lectiu Alba Sud, Carla Izcara, que estudia el turisme des d'una perspectiva crítica. "Els treballadors dels hotels no cobren més perquè els seus hostes paguin més", afegeix Izcara. La investigadora també recorda que el turisme d'alta gamma gasta molts més recursos amb l'ús de piscines, jacuzzis i jets privats, comoditats habituals entre aquesta mena de visitants. Izcara també remarca que "dependre del turisme ens fa molt vulnerables" i que la diversificació econòmica i el decreixement turístic just són essencials.
Malgrat l'augment del turisme de luxe, segons les dades més recents de l'Observatori del Turisme de Barcelona del mes de juny, el 2022 el sector turístic va donar feina a 298.398 persones a tota la demarcació, de les quals gairebé la meitat tenien un salari inferior als 1.000 mensuals bruts. A més, si ens fixem en el gènere, la diferència és alarmant; un 40% de les treballadores eren dones i de mitjana rebien sous un 25% inferiors als dels homes, 21.560 euros envers els 28.807 dels seus companys.