[title]
Fins avui, la relació entre el calçat i els plàtans no era molt bona. Qui no recorda alguna escena de dibuixos animats o pel·lícules d'acció on la pela d'un plàtan a terra provoca un gir de guió i una monumental caiguda? Doncs bé, per fi arriba una notícia que concilia la relació entre plàtans i sabates. Els responsables d'aquest històric benentès són els enginyers, artesans i dissenyadors que hi ha darrere l'empresa Indianes, una 'start-up' de Barcelona especialitzada en el desenvolupament de calçat sostenible i ecològic. Aquesta marca, amb uns quants any d'experiència i desenvolupament en el sector de calçat biodegradable neix en el Viver Elisava Alumni.
De deixalla a sabata
El primer pas, mai més ben dit, no comença a Catalunya sinó que es troba en les comunitats d'artesans de plàtans de les muntanyes de Colòmbia. Aquests artesans, que tenen un ampli coneixement en tècniques ancestrals per extreure fibres naturals, col·laboren estretament amb l'empresa barcelonina que s'encarrega de donar una nova vida a les deixalles de l'agricultura del plàtan. Transformar quilos de rebuig en matèria primera tèxtil ha sigut el repte que els ha portat de cap durant anys fins que han aconseguit crear una sabata 100% natural, biodegradable i sense rastre de químics nocius.
Què hi guanyem?
Tot i que parlem de sabates, aquí no hi ha petjada contaminant que valgui, ja que prové d'un residu agrícola i no requereix ser cultivat, ni aigua, ni energia, ni pesticides. A més, la tecnologia tèxtil amb què treballen permet teixir les peces del calçat sense talls ni residus, acoblant els components amb adhesius en base d'aigua, detall que suposa que es bio degradin com a màxim en dos anys. El consum d'aigua per fabricar-les és comparativament inferior que si fossin de cotó, el qual necessita 1.000 litres d'aigua per cada parell de sabates.
Si sou dels que aneu amb pas ferm cap a una vida sostenible no deixeu de visitar la seva web i descobrir altres models fets amb fibra de cànem o de pell amb pigmentació natural. A més, et regalen 10 euros per cada parell de sabates antigues que els hi donis. Ells les reciclaran per fer noves soles de sabates. Tota una revolució 'made in' Barcelona!