Notícies

Les sabates penjades als cables volen dir que es ven droga: mite o realitat?

Hem demanat a Verificat que ho investigui i ens ho expliqui

Escrit per
Verificat
Sabates penjades en un cable
Foto: Shutterstock
Publicitat

Dues sabates entrelligades amb els cordills pengen d’un cable al mig d’un carrer. Segur que el primer que penses és: droga. Quasi ningú sap per què fa aquesta associació ni com s’ha assabentat ni qui li ha dit que aquests dos fets estan relacionats, però es tracta d’una llegenda urbana molt estesa. Urban Dictionary, el referent de la cultura popular no verificada en dona diverses explicacions. Una és que les sabates penjades estan molt per sobre del terra, el que simbolitza l’estat d’una persona que ha consumit droga, en anglès, que està 'high'. Una altra versió és que simbolitzen un punt de venda de droga. O que, simplement, no signifiquen res, que no hi ha cap raó perquè les sabates estiguin allà. Però, quina és la més plausible?

A Barcelona, aquesta relació entre les sabates penjades i la venda de drogues o altres formes de delinqüència tampoc existeix, segons expliquen els departaments de premsa de Mossos i de la Guàrdia Urbana a Verificat. A la Policia Nacional tampoc li consta que hi hagi una relació entre els dos fets. Per tant, no hi ha proves sobre la veracitat d’aquest mite urbà a la ciutat. L’ajuntament de Barcelona, des del servei del telèfon del civisme, afirma que tampoc existeixen dades públiques sobre si s’han presentat sol·licituds de veïns per retirar sabates dels cables elèctrics.

Un raonament que desmunta fàcilment aquesta relació és que ningú exposaria el que està fent si es tracta d’un acte delictiu, segons expliquen des del departament de premsa de Mossos.

El llavors alcalde va impulsar un programa per treure les sabates penjades dels cables de la ciutat


A la ciutat de Los Angeles, d’altra banda, sí que s’ha demostrat aquesta relació, però és l’única. L’alcalde de la ciutat el 2003 va afirmar: "una forma de vandalisme comú a l’est de L.A. és el llançament de sabatilles lligades als pals i cables elèctrics". Indiferentment de si això estava relacionat amb la venda de droga o no, James Hahn, el llavors alcalde, va impulsar un programa per treure les sabates penjades dels cables de la ciutat.

'Shoefiti': una expressió artística

Més enllà de si hi ha un significat darrere de les sabates penjades als cables, hi ha qui ho interpreta com una forma d’art, el que en anglès es coneix com a 'shoefiti', una fusió de les paraules 'sabata' i 'graffiti' que segons el llibre What Happens Next? Contemporary Urban Legends and Popular Culture "és l’acte de llançar un parell de sabates lligades amb els cordills fins a quedar-se penjades o enrotllades als cables elèctrics o de telèfon" i "és considerat un exemple de comportament ostentós global".

Segons una investigació de la Universitat Central de l’Equador, aquesta pràctica es pot interpretar com un gest poètic o artístic, ja que atreu la curiositat d’aquells qui l’observen i causa percepcions diferents i inconcluses, a més de traspassar fronteres i convertir-se en una forma d’ocupar l’espai urbà de diferents ciutats.

A Chicago les van comptar

El 2015, a Chicago es va fer un recompte de les sol·licituds que havia rebut l’ajuntament per retirar sabates penjades de cables. L’article de la ràdio local de Chicago Wbez cita a un portaveu de l’ajuntament que explica que entre 2008 i 2014 les demandes per retirar sabates de cables elèctrics es van reduir un 71%. En el mateix article, una portaveu d’una companyia de manteniment de les línies elèctriques argumentava que era més probable trobar calçat penjant a la zona sud de la ciutat, és a dir, a la perifèria. En aquests barris "acostuma a haver-hi mercats de droga a l’aire lliure, gent assassinada i sabates que pengen dels cables", per això la gent fa aquesta associació, tot i que no una cosa no sigui causa o efecte de l’altra, explica en el mateix article un treballador social i doctorand de la Universitat de Illinois de Chicago que analitza les dinàmiques de les bandes establertes en aquests barris.

Sabates en un cable
Foto: Flickr/stevendepolo

L’expressió "penjar les botes"

Una de les primeres referències que trobem a internet sobre les sabates penjades és a finals del segle passat, el 1996, en una popular columna de preguntes i respostes del Chicago Reader anomenada The Straight Dope. El columnista Adams Cecil hi responia les preguntes dels lectors al diari que, en aquest cas, eren sobre què podia voler dir aquesta pràctica. Per fer-ho, Cecil va posar la pregunta en un fòrum a internet i les especulacions es repeteixen: que s’hi pot comprar crack, que un nen ha acabat el curs escolar, que els joves llançaven les sabates que menys els agradaven o que era una manera de fer bullying a companys de l’escola… de tot.

Penjar unes sabates als cables elèctrics pot significar també un homenatge a algú que ha mort o una forma de marcar el territori d’una banda urbana, com expliquen l’article d’una ràdio local de Chicago o una verificació de Snopes, la primera pàgina web destinada a desmentir rumors que el 1999 ja va considerar aquesta pràctica com una “llegenda”. Un altre possible significat que també recull l’article de Snopes és que els soldats llançaven les botes com un ritual després d’acabar el servei militar. En aquest sentit, i de forma més literal, en castellà existeix l’expressió popular “colgar las botas” que, segons el diccionari de neologismes NEOMA, vol dir “abandonar la carrera esportiva, especialment de jugador de futbol”. En català també s’utilitza.

Per què sabates?

No tenim clar l’origen ni el significat i tampoc hi ha proves d’una possible relació causal entre fets, però el que sí que podem intentar contestar és per què es llancen sabates i no un altre objecte.

El doctor en Antropologia Social i membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà José Mansilla explica a Verificat que no és casual que la societat interpreti les sabates com una cosa negativa o rebutjable. "Les sabates estan en contacte amb el terra i, per tant, són una mostra de brutícia, vol dir que tot allò que està en contacte amb elles és brut, poc higiènic, rebutjable. Simbòlicament, impliquen una percepció negativa", argumenta Masilla.

Les sabates estan en contacte amb el terra i, per tant, són una mostra de brutícia, vol dir que tot allò que està en contacte amb elles és brut, poc higiènic, rebutjable


En aquest sentit, tenim exemples en què les sabates s’han utilitzat com una forma de protesta pública o amb una significació negativa, per exemple quan David Fernández va amenaçar en llançar-li una sandàlia a Rodrigo Rato en una comissió del Parlament de Catalunya o quan un periodista iraquià, Muntazer al Zaidi, va llançar-li dues sabates al president dels Estats Units, George W. Bush, en una roda de premsa el 2008.

Masilla explica que la interpretació social de les coses és cultural i que tant per la tradició judeocristiana com dins del món àrab les sabates tenen una significació dolenta o d’impuresa. Per això, assenyala en conversa amb Verificat, que a la gent que no li agrada aquest tipus de comportament (venda de drogues) ho relaciona amb les sabates penjades, que són considerades també com quelcom negatiu.

Referències audiovisuals

El 1997, a la pel·lícula 'Wag the dog', Robert De Niro i Dustin Hoffman llancen sabates a un arbre en memòria d’un suposat sergent mort en una guerra a Albània. Aquesta no és l’única referència audiovisual a la llegenda urbana. Tim Burton també ho va utilitzar a 'Big Fish', on en l’idíl·lic poble de Spectre tothom va descalç i una nena petita agafa les sabates del protagonista i les llança a un cable elèctric.

NO T'HO PERDIS: Restriccions a Catalunya: què es pot fer i què no?

Llegeix el número de desembre i gener de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat