Notícies

L’exposició més gran del món dedicada al Sol arriba a Barcelona

El CosmoCaixa inaugura aquesta gran mostra que vol descobrir els secrets de la nostra estrella a través de més de 100 objectes i experiències de realitat augmentada

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Publicitat

“La història de la humanitat ha consistit a anar-nos allunyant del Sol, cada vegada més”, explica Harry Cliff, físic de partícules. Ell és el comissari de l’exposició ‘El Sol. Vivint amb la nostra estrella’ que avui arriba al CosmoCaixa amb l’objectiu de revelar tots els secrets que amaga l'astre protagonista al nostre planeta. 

“Abans, per exemple, fèiem servir el Sol per saber quina hora era”, diu Cliff. “Però després van arribar els rellotges, i el Sol va quedar en un segon pla”. Ara, aquesta exposició vol recordar-nos com els éssers humans depenem del Sol en tots els àmbits de la vida: per mesurar el temps, per viure amb salut i per obtenir la seva energia. 

El Sol. Vivint amb la nostra estrella
CosmoCaixaEl Sol. Vivint amb la nostra estrella

La mostra, que ha estat produïda en col·laboració amb el Science Museum of London i es podrà veure ara per primera vegada fora del Regne Unit, reuneix més de 100 peces històriques i contemporànies que aprofundeixen en la relació canviant de la humanitat amb aquest astre i es podrà veure del 22 de març al 16 d’octubre de 2022.

S’hi podrà veure, per exemple, un aparell per prendre banys de Sol inventat el 1891 pel metge nord-americà i magnat dels cereals John Harvey Kellogg, així com altres instruments utilitzats per a l’observació del Sol, un prototipus d’un reactor de fusió nuclear o imatges d’observacions des del segle XVII fins als nostres dies. 

A més, l’exposició també ofereix experiències interactives i de realitat augmentada. La més impactant de totes és una instal·lació audiovisual immersiva de gran format que presenta imatges reals del Sol aconseguides per diferents missions espacials i permet veure de prop fenòmens com les tempestes geomagnètiques o la interposició de Venus entre el Sol i la Terra.

El Sol. Vivint amb la nostra estrella
CosmoCaixaEl Sol. Vivint amb la nostra estrella

El Sol també juga un paper clau en l’art. L’exposició exhibeix també una soligrafia de Jordi Bofill Cunillera, expert en fotografia estenopeica, obtinguda mitjançant la tècnica de càmera obscura. Bofill Cunillera va captar la trajectòria del Sol a Barcelona des del Solstici d’hivern del 2019 fins a l’equinocci de primavera del 2020. Aquesta imatge es pot comparar amb diverses soligrafies fetes en altres ciutats del món que ens permeten veure com la trajectòria, l’alçada i la brillantor del Sol varia en funció d’en quin lloc de la terra ens trobem. 

Soligrafia de Jordi Bofill Cunillera
CosmoCaixaSoligrafia de Jordi Bofill Cunillera

La mostra està dividida en diversos àmbits temàtics, que expliquen la relació entre el Sol i el temps, l’impacte que el Sol té en la nostra salut, la història de la transformació de l’energia Solar i de l’observació del Sol. Les sales, però, també mostren que encara queden moltes coses per descobrir. “El Sol sempre ha estat un misteri, precisament perquè no el podem mirar directament”, diu Harry Cliff. Ara, amb aquesta exposició, el CosmoCaixa aconsegueix que notem aquesta estrella que tenim 150.000.000 km una mica més a prop.

NO T'HO PERDIS: ¡Participa a l'enquesta Time Out Index i digues com és realment Barcelona!

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat